Volledig scherm
© afp

Meeste Nederlanders achter Clinton, behalve PVV-ers

Meer dan de helft van de Nederlanders (67 procent) hoopt dat de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton de nieuwe Amerikaanse president wordt. Slechts 17 procent hoopt dat de Republikeinse opponent Donald Trump in het Witte Huis komt.

Dat blijkt na het debat tussen de twee presidentskandidaten, dat in de nacht van maandag op dinsdag werd uitgezonden. Onder PVV-kiezers ligt die verhouding net iets anders: 46 procent kiest voor Trump en 41 procent voor Clinton. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond.

Ook vindt een meerderheid van de Nederlanders (52 procent) dat Clinton het debat heeft gewonnen van Trump. Slechts 13 procent vindt dat Trump als debatwinnaar uit de strijd komt. Alleen onder PVV-kiezers scoort Trump (32 procent) als debater hoger dan Clinton (16 procent).

Volgens De Hond stond in juni nog 73 procent achter Clinton en 16 procent achter Trump. Ook PVV-kiezers waren toen nog in meerderheid voor Clinton (46 procent) en niet voor Trump (41 procent).

Recordaantal kijkers
Het debat werd gevolgd door maar liefst 84 miljoen televisiekijkers, het hoogste aantal ooit. Het laatste record dateerde van 1980, toen ruim 80 miljoen kijkers het enige debat tussen Ronald Reagan en Jimmy Carter volgden.

  1. Nederlandse toerist Yorian (30) al weken spoorloos verdwenen in Zwitserland

    Nederland­se toerist Yorian (30) al weken spoorloos verdwenen in Zwitser­land

    Er zijn grote zorgen over het lot van een Nederlandse toerist die al een paar weken vermist wordt in Zwitserland. De 30-jarige Yorian Kooiman uit Rotterdam was op wandelvakantie in de omgeving van bergpas Rigi Scheidegg, maar laat sinds vrijdag 6 september helemaal niets meer van zich horen. Familie en vrienden maken zich ernstig zorgen en vrezen dat hem iets ernstigs is overkomen. ,,Zijn leven is mogelijk in gevaar.”