Volledig scherm
Aanhangers van Erdogan in Rotterdam. © ad

Meeste Nederlandse Turken blijven thuis voor Turkse verkiezingen

Het merendeel van de in Nederland woonachtige stemgerechtigde Turken heeft niet de moeite genomen zijn stem uit te brengen voor de verkiezingen in Turkije. Minder dan de helft van de stemgerechtigden in Nederland maakte de gang naar de stembus. Zij stemden in meerderheid voor de zittende president Erdogan.

In Nederland waren 260.264 Turken stemgerechtigd, aldus de website dailysabah.com. Van hen kwam 46,2 procent opdagen. President Tayyip Erdogan kreeg 87.724 stemmen van de Nederturken, 73 procent van de uitgebrachte stemmen. Zijn belangrijkste rivaal, de sociaal democraat Muharrem Ince kreeg 22.037 oftewel 18,3 procent van de stemmen. 

In Nederland grotere aanhang

Onder de uitgebrachte stemmen blijkt de aanhang voor Erdogan meer uitgesproken dan in Turkije zelf. In eigen land kreeg de zittende president ruim 52 procent van de stemmen, belangrijkste tegenkandidaat Ince bleef steken op ruim 30 procent. 

Noot van de redactie: Eerder stond hier een artikel met de kop ‘Nederlandse Turken kiezen massaal voor Erdogan’. Dit artikel was onjuist door een verkeerde interpretatie van de cijfers. 

Volledig scherm
De Turkse president Tayyip Erdogan dankt zijn aanhangers voor zijn herverkiezing. © AFP