Volledig scherm
Aanhangers van Erdogan in Rotterdam. © ad

Meeste Nederlandse Turken blijven thuis voor Turkse verkiezingen

Het merendeel van de in Nederland woonachtige stemgerechtigde Turken heeft niet de moeite genomen zijn stem uit te brengen voor de verkiezingen in Turkije. Minder dan de helft van de stemgerechtigden in Nederland maakte de gang naar de stembus. Zij stemden in meerderheid voor de zittende president Erdogan.

In Nederland waren 260.264 Turken stemgerechtigd, aldus de website dailysabah.com. Van hen kwam 46,2 procent opdagen. President Tayyip Erdogan kreeg 87.724 stemmen van de Nederturken, 73 procent van de uitgebrachte stemmen. Zijn belangrijkste rivaal, de sociaal democraat Muharrem Ince kreeg 22.037 oftewel 18,3 procent van de stemmen. 

In Nederland grotere aanhang

Onder de uitgebrachte stemmen blijkt de aanhang voor Erdogan meer uitgesproken dan in Turkije zelf. In eigen land kreeg de zittende president ruim 52 procent van de stemmen, belangrijkste tegenkandidaat Ince bleef steken op ruim 30 procent. 

Noot van de redactie: Eerder stond hier een artikel met de kop ‘Nederlandse Turken kiezen massaal voor Erdogan’. Dit artikel was onjuist door een verkeerde interpretatie van de cijfers. 

Volledig scherm
De Turkse president Tayyip Erdogan dankt zijn aanhangers voor zijn herverkiezing. © AFP
 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.