Mega-demonstratie in Hongkong tegen uitleveringswet China

videoHonderdduizenden mensen betogen in Hongkong tegen de voorgenomen wetgeving waarmee verdachten aan het vasteland van China kunnen worden uitgeleverd om daar berecht te worden. Naar verwachting is het de grootste betoging in Hongkong sinds jaren en er zijn mogelijk een half miljoen mensen op de been. 

Hongkong was een Britse kolonie en is in 1997 teruggegeven aan China, maar het heeft sindsdien en autonome status met een eigen rechtssysteem. Veel inwoners zien de rest van China als buitenland. Ze vrezen dat de vereenvoudiging van de uitlevering van verdachten aan de rest van China het eigen rechtssysteem - dat op westerse leest is geschoeid - zal ondermijnen. 

De verdachten zouden elders in China niet op een eerlijk proces kunnen rekenen. In de Volksrepubliek worden bij alle beklaagden schuldig bevonden en veroordeeld en is de rechterlijke macht niet onafhankelijk. Sommige betogers - de politie sprak aan het eind van de middag (plaatselijke tijd) van minstens 300.000 demonstranten - toonden spandoeken met de tekst ‘Aan China uitgeleverd, voor altijd verdwenen’.

Ondernemers in Hongkong zijn ook bang dat de uitleveringswet schade toebrengt aan de goede naam van de metropool, als vrij en liberaal internationaal handelscentrum. De volksvertegenwoordiging van Hongkong behandelt de uitleveringswet woensdag.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© EPA
  1. Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    Merkel en Macron willen ontmoeting met Poetin en Erdogan over Syrië

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben tijdens een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin aangedrongen op een ontmoeting met hem en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over de ,,catastrofale humanitaire toestand’’ in de Syrische provincie Idlib. Inzet van de top is een politieke oplossing voor het conflict. Dat heeft Merkels woordvoerder donderdag laten weten.