Volledig scherm
De 2-jarige Mawda liet het leven tijdens een mensensmokkeltransport. © The Guardian

Meisje (2) overleden door politiekogel na wilde vlucht mensensmokkelaars

Mawda, het 2-jarige meisje dat gisteren stierf bij een politieachtervolging in Bergen, België, is overleden door een politiekogel. Dat is gebleken uit de autopsie, meldt het Openbaar Ministerie. 

Eerder zei het Openbaar Ministerie dat het meisje zeker 'niet is gestorven door een politiekogel'. Nu blijkt dat het meisje wel degelijk geraakt werd door een politiekogel. Ze overleed onderweg naar het ziekenhuis. Het meisje zou volgens de Franse omroep Radio Télévision Belge Francophone (RTBF) een kogel in de wang gehad hebben. Dat gisteren een ander bericht klonk, zou komen doordat de eerste medische vaststellingen enkel spraken over 'een schedelwond'.

30 personen in busje

In de bestelwagen zaten 26 volwassenen en vier kinderen. De politie probeerde het voertuig meermaals te doen stoppen, maar dat lukte niet. Pas tachtig kilometer verder kon het voertuig uiteindelijk tot stilstand gebracht worden. ,,Toen de agenten uitstapten, trapte de bestuurder het gaspedaal opnieuw in en probeerde hij politieagenten omver te rijden. Daarom vuurden de agenten meerdere schoten af”, zegt het Openbaar Ministerie.

Op een parkeerterrein iets verderop trof de politie het tweejarig meisje zwaargewond aan, met een bebloed gezicht. ,,Er kwam nog een ambulance om haar te redden, maar het kind is vrij snel overleden.”

De Iraaks-Koerdische familie van het meisje leefde in het Verenigd Koninkrijk, maar werd uitgewezen naar Duitsland. Via België probeerden ze terug te keren naar het Verenigd Koninkrijk.