Volledig scherm
© Privéfoto

Meisje (4) loopt kilometers door vrieskou om zieke oma te helpen

Een 4-jarig meisje uit de Russische republiek Toeva heeft meer dan acht kilometer door een ijskoude wildernis afgelegd, om hulp te zoeken voor haar zieke grootmoeder. Wonderwel wist ze alarm te slaan en bleef zelf ongedeerd.

Saglana Salchak (4) woonde al enige tijd bij haar grootouders op een afgelegen boerderij, diep in de bossen nabij de grens met Mongolië. Het dichtstbijzijnde dorp ligt negentien kilometer verderop, de buurman woont op acht kilometer afstand.

Het meisje werd op een februaridag wakker en merkte dat haar 60-jarige oma niet meer bewoog. Nadat ze met haar blinde grootvader had gepraat, besloot ze naar de buren te wandelen om hulp te halen. Ze nam enkel een doosje lucifers mee, voor het geval ze vuur moest maken onderweg.

Het meisje vertrok in de duisternis van de vroege ochtend. Buiten was het maar liefst 34 graden onder nul. Volgens lokale media is het een wonder dat het meisje niet vast kwam te zitten in de sneeuw - die vaak tot aan haar borstkas reikte - of kwam ze geen roedel wolven tegen. ,,In Toeva zie je overal wolven”, zegt Semyon Rubtsov, hoofd van de lokale reddingsploeg. ,,Ze eten het vee op en zijn een nachtmerrie voor de lokale boeren. Dat meisje kon gemakkelijk op een roedel wolven stuiten tijdens haar tocht door de duisternis.”

Rechtszaak

Na enkele uren lopen, merkten de buren het meisje op. Ze brachten meteen medisch personeel uit het dorp op de hoogte, die haar zo snel mogelijk verzorgden. Gelukkig hield Saglana enkel een grote verkoudheid aan haar helse avontuur over. Aan een lokale krant vertelde ze ook dat ze helemaal niet bang was geweest. Naar eigen zeggen had ze wel koud en had ze flink honger.

Eenmaal aangekomen bij haar grootouders, bleek de grootmoeder overleden aan een hartaanval. Het meisje verblijft nu in een lokaal opvangcentrum, waar ze haar vijfde verjaardag zal vieren.

De politie is intussen een onderzoek gestart naar de moeder van het kind, Eleonora Salchak, wegens het in gevaar brengen van een minderjarige. Samen met de stiefvader van het meisje zorgde zij voor een kudde paarden in een andere regio. ,,Ze wist dat de grootouders de veiligheid van het kind niet konden garanderen”, klinkt het. Ze riskeert een gevangenisstraf van één jaar.