Volledig scherm

Meisje vertelt in filmpje op Facebook over verkrachting

Een Zweeds meisje heeft een dag na de veroordeling van haar verkrachter haar verhaal verteld op Facebook. In een filmpje op de sociaalnetwerksite vertelde ze in detail hoe de jongen haar verkrachtte. De dader werd tot twee jaar gevangenis veroordeeld.

'Ik ben veertien. Amper veertien en enkele maanden oud'. Met die woorden begint Lovisa Nystrad haar verhaal. Het meisje uit Linköping was bevriend met de dader die een paar jaar ouder is. Toen ze in augustus ben hem thuis was, werd ze verkracht. Ze stapte dezelfde nacht nog naar de politie.

Nystrand wilde haar getuigenis aanvankelijk alleen delen met haar vrienden maar besliste er uiteindelijk anders over. Ze wilde iedereen duidelijk maken dat ze wel degelijk het slachtoffer was. Een dag na het posten op haar profielpagina hadden al 26.500 facebookgebruikers het filmpje bekeken en meer dan 600 surfers postten hun medeleven en begrip met het meisje.

Nystrand vertelde haar verhaal op stukjes papier die ze voor de camera hield. 'Ik kreeg heel wat reacties van andere slachtoffers die niet naar de politie durfden stappen', aldus Nystrand aan de krant Aftonbladet. 'Ik gaf hen de raad om het toch te doen.' Volgens psychologe Christina Fischler is 'het normaal dat iemand die op zoek is naar steun een sociaal netwerk gebruikt.'