Volledig scherm
Mili Hernandez, de 8-jarige voetbalster die werd aangezien voor een jongen. © REUTERS

Meisjesvoetbalteam VS gediskwalificeerd vanwege speelster met kort haar

Een meisjesteam in de Amerikaanse staat Nebraska is uit een voetbaltoernooi gezet omdat de organisatie een 8-jarige voetbalster met kort haar te veel op een jongen vond lijken. Het incident leidt tot woedende reacties in de Verenigde Staten en tot bijval voor het meisje.

Het team van Mili Hernandez had zich geplaatst voor de halve finales van het voetbaltoernooi in Springfield tot de organisatie vond dat de ploeg vals speelde met een jongen op het veld. Tegen de regionale zender reageert ze verontwaardigd: ,,Dat ik eruit zie als een jongen betekent niet dat ik een jongen ben! Ze hebben echt geen reden om onze hele club eruit te schoppen.”

Mili’s ouders lieten de organisatie bewijzen zien dat ze een meisje is: een doktersverklaring en een verzekeringspasje, maar het team werd nog steeds gediskwalificeerd. De voetbalbond in de staat zegt dat wordt onderzoekt wat er mis ging en zal zorgen dat dit niet weer kan gebeuren.

Amerikaanse profvoetbalsters Abby Wambach en Mia Hamm hebben inmiddels op sociale media hun steun uitgesproken voor het meisje. Hamm nodigt Mili uit voor voetbaltrainingen en Wambach zegt dat ze zelf kampioenschappen heeft gewonnen met kort haar. Ze noemt het meisje haar held.