Volledig scherm
Het moslimheiligdom al-Masjid al-Haram, de moskee met de Ka'aba. © Thinkstock

Mekka krijgt metronetwerk

In de voor moslims heilige stad Mekka zullen in de toekomst vier metrolijnen met in totaal 88 stations worden aangelegd. Ook komt er een nieuw stelsel van buslijnen. Dat meldt het Saoedische staatspersbureau SPA.

De regering van Saoedi-Arabië heeft ingestemd met een plan voor de modernisering van het transportsysteem in de stad, die elk jaar meer dan 6 miljoen pelgrims trekt. De smalle straten en het ouderwetse vervoerssysteem kunnen de drukte niet aan.

Het metronet zal 182 kilometer lang zijn. De aanleg van de metro en de buslijnen zal ongeveer 10 jaar in beslag nemen. Aanleg van het netwerk wordt begroot op 62 miljard riyal (ruim 13 miljard euro). Het is nog niet bekend wanneer de aanleg begint.

Vorig jaar zei de burgemeester van Mekka dat de regering binnen zes jaar nieuwe wegen en voetgangersbruggen nabij de moskee zou aanleggen. Saoedi-Arabië besteedt ook miljarden aan de verbetering van het openbaar vervoer in de hoofdstad Riyad en de aanleg van een hogesnelheidslijn die Mekka met de heilige stad Medina verbindt.