In 2012 houden demonstranten bij het Vaticaan een foto van Emanuela Orlandi omhoog, om te protesteren tegen haar verdwijning in 1983.
Volledig scherm
In 2012 houden demonstranten bij het Vaticaan een foto van Emanuela Orlandi omhoog, om te protesteren tegen haar verdwijning in 1983. © AP

Menselijke botten in Vaticaan niet van vermiste Italiaanse meisjes

Menselijke resten die recent zijn aangetroffen in een gebouw van het Vaticaan in Rome zijn vermoedelijk niet van twee tienermeisjes die in 1983 verdwenen. Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt dat de botten toebehoren aan een man, bericht het Italiaanse persbureau ANSA.

Pietro Orlandi, broer van de verdwenen Emanuela, in een tv-programma van RAI.
Volledig scherm
Pietro Orlandi, broer van de verdwenen Emanuela, in een tv-programma van RAI. © AP

De botresten werden gevonden bij renovatiewerkzaamheden in een gebouw van de ambassade van het Vaticaan in de Italiaanse hoofdstad. De Heilige Stoel deed vervolgens een beroep op de Italiaanse autoriteiten, die een moordonderzoek openden.

De vondst leidde tot veel speculatie over de mogelijke herkomst van de menselijke resten. De autoriteiten wilden onder meer proberen dna uit de botten halen, om te kijken of het gaat om de vermiste Emanuela Orlandi of Mirella Gregori.  De meisjes verdwenen in 1983 los van elkaar in de Italiaanse hoofdstad. Hun lot is nooit opgehelderd.

Emanuela Orlandi

Orlandi was de dochter van een politieman bij het Vaticaan. Zij werd voor het laatst gezien toen ze terugkeerde van muziekles. Een theorie luidt dat ze is ontvoerd door een bende die het Vaticaan wilde afpersen. Haar broer Pietro beschuldigde het Vaticaan er destijds van medeplichtig te zijn aan haar verdwijning.

Een andere these is dat ze is ontvoerd voor de vrijlating van Mehmet Ali Agca, de Turk die paus Johannes-Paulus II heeft geprobeerd te vermoorden. De familie van Orlandi deed na de vondst een beroep op de autoriteiten om met meer informatie over de brug te komen. 

Mirella Gregori

Een agent houdt de wacht bij de ingang van de Apostolische Nuntiatuur van het Vaticaan.
Volledig scherm
Een agent houdt de wacht bij de ingang van de Apostolische Nuntiatuur van het Vaticaan. © AP

Mirella Gregori verdween veertig dagen voor Emanuela Orlandi. Volgens haar moeder ging het meisje de voordeur openen voor een schoolvriend, maar keerde ze nooit meer terug.

De zus van Gregori zei: ,,Ik wil mezelf niet voor de gek houden en met beide voeten op de grond blijven staan, maar diep van binnen hoop ik dat het Mirella is. Dan heb ik een plek waar ik kan rouwen en een bloem kan neerleggen voor mijn zus.’’

 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.