Volledig scherm
© BELGA

'Menselijke ketting' tegen kerncentrale Tihange groeit gestaag

Er hebben zich al zo'n 15.000 mensen aangemeld voor een menselijke ketting, die moet leiden tot de sluiting van de kerncentrale in het Belgische Tihange, bij Luik. Doel van de initiatiefnemers is om te komen tot een 90 kilometer lang menselijk lint. Het internationale protest vindt plaats op 25 juni. De ketting moet lopen van Duitsland tot in België.

In totaal moeten er uiteindelijk 60.000 mensen deelnemen aan de actie. De manifestatie loopt van Aken via Maastricht en Luik naar Tihange en de organisatie WISE (World Information Service on Energy) rekent op deelnemers uit België, Duitsland en Nederland. Het initiatief roept beelden op van massale demonstraties in de jaren ’80, ,,Het is heel lang geleden dat er zo'n grote unieke internationale actie tegen kernenergie is georganiseerd'', zo zegt ook een campagneleider.

Veelgeplaagd

Er bestaan grote zorgen over de staat van de centrale, die niet ver ten zuiden van Maastricht staat. Zowel de kernreactoren in Tihange als die in Doel, ook net over de Nederlandse grens, zijn regelmatig onderwerp van discussie. Met grote regelmaat worden ze stilgelegd en weer opnieuw gestart vanwege allerhande gebreken.

De gemeenteraden van Heerlen en Vaals hebben hun steun aan het anti-kernenergieprotest uitgesproken. Ook zou een aantal Tweede Kamerleden binnenkort bekendmaken mee te doen. ,,Met deze spectaculaire actie willen we de Belgen er bewust van maken dat ze de sluiting kunnen eisen van deze kerncentrales, die gevaarlijk zijn voor hun gezondheid'', zei Benoît Dupret van de organisatie Fin du nucléaire over de actie. Een online petitie tegen de kerncentrale werd eerder door ruim 275.000 mensen ondertekend