Volledig scherm
© REUTERS

Merkel en Poetin komen 'contactgroep' overeen in telefoongesprek

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Russische President Vladimir Poetin zondag in een telefoongesprek verweten het internationale recht te schenden. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse regering bekendgemaakt.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© REUTERS

Merkel vind de Russische acties op de Krim 'onacceptabel' en riep Poetin op de grenzen van Oekraïne te respecteren. Poetin zei tegen Merkel dat de maatregelen van Rusland 'volkomen passend' zijn.

Wel ging Poetin in op een Duits voorstel tot het instellen van een contactgroep. Die groep moet een oplossing zoeken voor de crisis in Oekraïne en zou moeten bestaan uit Europese landen en wellicht de Verenigde Naties, plus Rusland en Oekraïne. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) kan worden gevraagd een missie te vormen om vast te stellen wat er precies gaande is op de Krim en in het oosten van Oekraïne.

Tegenover de televiziezender ARD zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier die het voorstel bekendmaakte dat de hoogste prioriteit moet zijn dat Kiev en Moskou met elkaar gaan praten. 'Uiteindelijk moet het resultaat zijn dat de Russische militairen terugkeren naar hun kazernes.'

G8
Steinmeier gaf ook aan dat leden van de Groep van Acht industrielanden verdeeld zijn over de vraag of Rusland vanwege zijn optreden in Oekraïne van deze club moet worden uitgesloten.

'Sommigen zeggen dat wij nu een krachtig signaal moeten afgeven en Rusland moeten uitsluiten. Anderen zeggen, en ik ben het meer met hen eens, dat het G-8-format het enige is waarin het Westen nog rechtstreeks met Rusland praat. En moeten wij dit ene format echt opofferen? Ik denk dat wij ervoor moeten zorgen dat wij aan een de-escalatie in Oekraïne moeten bijdragen en niet een mogelijke verscherping dichterbij moeten brengen.'

De G-8 bestaat uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan, Rusland en de Verenigde Staten. De volgende top van de G-8 staat in juni gepland in het Russische Sotsji. In 2015 neemt Duitsland het voorzitterschap van de G-8 over.