Volledig scherm
© anp

Merkel: Hard antwoord op weerzinwekkende overvallen

De rechtsstaat moet een hard antwoord geven op de weerzinwekkende overvallen op vrouwen in en rond het station van Keulen rond oud en nieuw. Dit heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel dinsdag beklemtoond. Inmiddels hebben in Keulen negentig slachtoffers aangifte gedaan. Ook in Hamburg en Stuttgart zijn er gevallen gemeld van groepjes ogenschijnlijk buitenlandse mannen die vrouwen seksueel lastig vielen en beroofden.

Quote

Ze waren met hun handen overal. Ik had vingers in al mijn lichaams­ope­nin­gen

Slachtoffer
Volledig scherm
Burgemeester Henriette Reker heeft aangekondigd de daders hoe dan ook te zullen opsporen. © REUTERS

Burgemeester Henriette Reker van Keulen heeft voor het komend carnaval strenge maatregelen op het gebied van veiligheid aangekondigd. Ze wil meer personele ondersteuning en videobewaking in de stad. Volgens haar zijn er geen aanwijzingen dat er vluchtelingen onder de daders zijn. ,,De daders zullen hoe dan ook worden opgespoord'', liet ze weten.

De politie ligt zwaar onder vuur omdat die de hele affaire zou hebben onderschat. Het eerste persbericht van de Keulse politie van 2016, vrijdag kort voor 09.00 uur, sprak van 'een uitgelaten en ontspannen jaarwisseling'. Getuigen beschuldigen de politie ervan te weinig en te laat agenten te hebben ingezet. 

Noord-Afrikaanse afkomst
De vrouwen werden bij het station van de stad pal naast de domkerk ingesloten door een groep van circa duizend mannen tussen vijftien en 35 jaar van Arabische en Noord-Afrikaanse komaf. Veel mannen zouden dronken zijn geweest. De incidenten hadden plaats tussen middernacht en 4.00 uur 's ochtends. De daders omsingelden de meisjes en jonge vrouwen, beledigden, bedreigden, bespuugden en betastten hen en maakten van de paniek gebruik om de vrouwen van hun portemonnees en mobiele telefoons te beroven.

Sommige vrouwen werden gedwongen om via een 'tunnel' van mannen te lopen, terwijl zij door verschillende mannen werden aangerand. ,,Ze waren met hun handen overal. Ik had vingers in al mijn lichaamsopeningen'', verklaarde één van de slachtoffers aan het Duitse Bild. Een ander slachtoffer vertelde hoe haar jurk en onderbroek van haar lichaam werden gerukt. Zelfs een agente in burger werd in haar broek gegrepen. 

Op het internet leidde de langzaam in openbaarheid gekomen 'massale seksaanval op vrouwen' tot uitingen van vreemdelingenhaat en klachten zoals 'de Duitse vrouw is vogelvrij'. Een uit Afghanistan stammende inwoner van Keulen die zich met zijn tienjarige dochter uit de voeten wist te maken, sprak van Arabisch ogende en veelal goed Duits sprekende daders.

Ook in Hamburg maakte de politie dinsdag melding van vrouwen die in de nacht van oud op nieuw door groepen mannen seksueel waren lastiggevallen en beroofd van hun bezittingen. Hetzelfde gebeurde in Stuttgart. De politie is in die steden op zoek naar getuigen, met name mensen die opnamen van de incidenten hebben gemaakt.

Volledig scherm
PVV-leider en islamtegenstander Geert Wilders heeft in een tweet felle kritiek geuit. © anp
Quote

Vindt u het woord testoster­on­bom­men nog steeds een verschrik­ke­lij­ke term?

Geert Wilders, PVV

Kamervragen
Ook in Nederland zijn door Geert Wilders en Sietse Fritsma (beiden PVV) Kamervragen gesteld over het incident. De heren willen weten of de minister premier en staatssecretaris het eens zijn met de politiecommissaris, die spreekt van een volledig nieuwe dimensie van geweld.

Volgens de PVV'ers is dit soort geweld het resultaat van de import van migranten met een gewelddadige islamitische cultuur, waarin vrouwen en jonge meisjes vaak als minderwaardig worden gezien. ,,Vindt u het woord testosteronbommen nog steeds een verschrikkelijke term of ziet u nu eindelijk in dat het toelaten van tienduizenden Arabische mannen in Nederland de veiligheid van onze burgers op het spel zet?"

Volgens de politici worden Nederlandse vrouwen in gevaar gebracht door het massaal toelaten van asielzoekers. ,,Bent u eindelijk bereid de Nederlandse grenzen te sluiten voor islamitische testosteronbommen?"

  1. ‘Schutter (16) school Californië plande zijn aanval: Hij telde zijn kogels’

    ‘Schutter (16) school Californië plande zijn aanval: Hij telde zijn kogels’

    De 16-jarige jongen die gisteren het vuur opende op de Saugus High School in Santa Clarita, Californië, had zijn aanval vermoedelijk goed gepland. Dat heeft de politie zojuist bekend gemaakt. Agenten komen tot die aanname omdat de jonge schutter de kogels telde die hij afvuurde. Met de allerlaatste schoot hij zichzelf door zijn hoofd. Bij de schietpartij kwamen twee kinderen om het leven. De schutter en drie anderen raakten gewond.
  2. Prins Andrew spreekt voor het eerst over Epstein

    Prins Andrew spreekt voor het eerst over Epstein

    De Britse prins Andrew (59) heeft voor het eerst een interview gegeven over zijn banden met de van kindermisbruik verdachte multimiljonair Jeffrey Epstein. Het vraaggesprek is gisteren opgenomen met journaliste Emily Maitlis voor BBC Newsnight en wordt morgenavond uitgezonden. In het interview ontkent de prins opnieuw in 2001 seks te hebben gehad met de toen minderjarige Virginia Roberts Giuffre. ,,Ik heb de familie in de steek gelaten’’, zegt Andrew onder meer op fragmenten die inmiddels zijn vrijgegeven.