Volledig scherm
Angela Merkel en premier Ahmet Davutoglu © anp

Merkel: islam hoort in Duitsland

Als het aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel ligt, hoort de islam gewoon thuis in Duitsland. Dat zei ze vandaag in een gesprek met de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

Merkel gaf aan dat zij de bondskanselier is van alle Duitsers, ,,oftewel alle mensen die hier leven, ongeacht welke oorsprong of herkomst ze hebben''. Ze benadrukte dat iedereen zich welkom moet voelen, die bereid is om de Duitse wetten te volgen en de taal te leren.

De uitspraken van Merkel komen een paar dagen na de aanslagen in Parijs, die volgens de daders uit naam van de islam werden gepleegd.

'Dresden Nazivrij'
Tijdens het gesprek hebben mensen vandaag massaal betoogd tegen de Pegida-beweging. Er waren volgens de politie 4600 mensen op de been. In Dresden betoogden enkele honderden mensen onder de noemer 'Dresden Nazivrij', in Berlijn demonstreerden zo'n zevenhonderd mensen.

Vorige week werd in veel Duitse steden voor het eerst massaal betoogd tegen Pegida. Die beweging demonstreert sinds oktober in Dresden tegen de vermeende islamisering van de Europese samenleving. Ook die protesten verspreiden zich over het land.

Maandagavond is inmiddels traditioneel de avond waarop Pegida demonstreert en dus zijn ook de tegendemonstraties op maandag.