Volledig scherm
De Duitse bondskanselier Angela Merkel. © EPA

Merkel: Noord-Afrikanen eerder het land uitzetten

Na de massale aanrandingen en berovingen in Duitsland wil de CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel illegale Noord-Afrikanen eerder uitzetten. De afgelopen maanden groeide het aantal Noord-Afrikaanse asielzoekers in Duitsland aanzienlijk.

Alleen al in december betrof het aantal nieuwkomers uit deze landen meer dan 5000. Hun aanvragen maken nauwelijks kans van slagen. De christen-democraten van CDU/CSU willen Marokko en Algerije snel tot 'veilige landen' verklaren zodat uitzettingsprocedures sneller kunnen worden afgewikkeld. Problematisch is dat de thuislanden vaak niet meewerken en dat asielzoekers in veel gevallen niet meer over geldige identiteitspapieren beschikken.

Volgens de krant Welt am Sonntag (WAMS) hebben politici in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar ook Keulen ligt, bewust grootschalige criminaliteit door Noord-Afrikanen in de doofpot gehouden, uit angst dat het draagvlak voor de komst van asielzoekers zou afnemen. Inmiddels wordt tegen Noord-Afrikaanse bendes hard opgetreden. In Düsseldorf voerde de politie zaterdag acties uit in de 'Maghreb-wijk' achter het centraal station, waarbij veertig verdachten werden opgepakt. In dit 'Klein-Marokko' zouden zich zo'n 2200 criminelen ophouden volgens de politie.

Uitzetkampen
CDU/CSU wil Noord-Afrikaanse asielzoekers in speciale uitzetkampen onderbrengen. Hun uitzetprocedure mag niet meer enkele maanden duren, maar moet versneld worden afgewerkt. Een soortgelijke aanpak met migranten van de Balkan bleek succesvol. Vorige zomer kwam bijna 40 procent van de asielzoekers in Duitsland uit die regio. Die toestroom is nu bijna tot nul gereduceerd.