Volledig scherm
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft donderdag zittend deelgenomen aan een ceremonie om de premier van Denemarken te verwelkomen. © AP

Merkel ontvangt Deense premier zittend na derde trilaanval in korte tijd

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag zittend deelgenomen aan een ceremonie om de premier van Denemarken te verwelkomen. Het was een dag nadat ze weer zichtbaar had staan beven toen ze staand de premier van Finland ontving. Dat was inmiddels de derde keer in drie weken tijd dat we haar lijf en leden zagen trillen.

De Deense premier Mette Frederiksen zat naast Merkel tijdens de ceremonie op een warme dag in Berlijn. Na de ontmoeting met premier Antti Rinne woensdag, zei Merkel dat het goed met haar ging. Het is niet bekend waaraan de bondskanselier, die al veertien jaar regeert, lijdt.

De 64-jarige kanselier, sinds 2005 in functie, kent geen geschiedenis van ernstige gezondheidsproblemen. Medewerkers in de omgeving van Angela Merkel hebben geen uitleg gegeven over de trillingen. Op woensdag gaf ze zelf ook geen details over medisch advies of een eventuele behandeling en of dat sowieso aan de orde is.

Werkethiek

Merkel staat bekend om haar goede werkethiek en heeft de reputatie om andere leiders te overtreffen op EU-toppen met haar vermogen om zich tot diep in de nacht te concentreren op de details van complexe discussies.

In november 2016, toen ze aankondigde dat ze een vierde termijn als kanselier wilde, zei Merkel: ,,Het is een beslissing niet alleen voor een verkiezingscampagne, maar voor de komende vier jaar... als de gezondheid het toelaat.”

Bekijk hieronder de beelden van de trilaanval van gisteren: