Volledig scherm
Angela Merkel en Mark Zuckerberg (archieffoto) © epa

Merkel roept Facebook op iets te doen aan racistische posts

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft er bij Facebooktopman Mark Zuckerberg op aangedrongen dat zijn bedrijf ervoor moet zorgen dat er minder racisme online komt. Bij een lunch bij de Verenigde Naties (VN) sprak Merkel Zuckerberg aan, aldus persbureau Bloomberg.

Eerder deze maand had de Duitse regering Facebook al haar ongenoegen laten blijken over de xenofobe uitlatingen die Duitsers op het sociale netwerk posten. Daarop had Facebook laten weten dat het wel een gesprek wilde met de Duitse overheid. Maar dat is voor Merkel blijkbaar niet genoeg. De Duitse overheid is bezorgd over de toon van het migratiedebat nu het land grote aantallen vluchtelingen opneemt.    

'We moeten eraan werken', gaf de Facebook-oprichter aan toen de twee elkaar ontmoetten, afgelopen weekend op een VN-bijeenkomst in New York. Bloomberg hoorde de opmerking doordat er een microfoon open stond. Merkel vroeg vervolgens: 'Werken jullie hieraan?' waarop Zuckerberg 'yeah' antwoordde.  

Eerder deze maand had Facebook al gezegd meer te doen aan racistische opmerkingen op de Duitse versie. Het bedrijf gaf aan dat het samen zou gaan werken met een Duitse internetwaakhond om toezicht te houden. 'We zijn bereid om nauw met de Duitse overheid samen te werken op dit belangrijke terrein', aldus een Facebook-woordvoerder.  

  1. Nederlandse vriendengroep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatracers behandeld!’

    Nederland­se vrienden­groep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatra­cers behandeld!’

    Een Nederlandse vriendengroep bestaande uit twaalf mannen is gisteren in Duitsland aangehouden op verdenking van deelname aan een illegale straatrace en het in gevaar brengen van een jonge voetganger, meldt de Duitse politie. De Nederlandse autoliefhebbers, die op weg waren naar Oostenrijk, ontkennen de beschuldigingen en laten een advocaat naar de zaak kijken. ,,We zijn als een stelletje criminele straatracers behandeld!”, briest een van de deelnemers tegen deze nieuwssite.