Volledig scherm
Een dokter draagt beschermende kleding in een ruimte waar ebola-besmettingen worden behandeld. © belga

Met ebola besmette WHO-medewerker in Duitsland

In Duitsland is vandaag een met ebola besmette medewerker van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangekomen voor behandeling in een ziekenhuis in Hamburg. Een speciaal vliegtuig bracht de patiënt uit West-Afrika over.

De patiënt is een expert op het gebied van epidemieën. Hij liep het ebolavirus op in een laboratorium in Sierra Leone. Het laboratorium is gesloten, totdat duidelijk is hoe de besmetting heeft kunnen gebeuren.

In Duitsland is niet eerder een slachtoffer opgenomen van de ebola-uitbraak, die al meer dan 1400 levens heeft geëist. De WHO heeft zo'n 400 medewerkers ingezet in het getroffen gebied.

Gisteren sloot de WHO een laboratorium in Sierra Leone nadat daar een medewerker besmet was geraakt met ebola. In totaal zijn zo'n 120 medische hulpverleners gestorven aan ebola en zijn vele tientallen anderen ziek.

Volledig scherm
Het experimentele medicijn Zmapp. © epa

Vijfde ebolepatiënten in het Westen
De met het ebolavirus besmette man is de vijfde patiënt die naar een land in het Westen is gebracht om te worden behandeld.

De Amerikaanse arts Kent Brantly was begin deze maand de eerste die uit het door het virus getroffen gebied in het westen van Afrika werd gehaald. Hij werd met een speciaal vliegtuig overgebracht naar een ziekenhuis in Atlanta. Enkele dagen later volgde zijn landgenote en hulpverleenster Nancy Writebol. Beiden kregen het experimentele middel ZMapp toegediend en genazen daarna. Het middel was tot dan toe alleen op dieren getest.

Na de twee Amerikanen volgden een Spaanse missionaris die naar zijn vaderland werd gebracht, en een Brit die in een ziekenhuis in Londen werd opgenomen. De Spanjaard Migel Pajares, voor zover bekend de eerste Europeaan die met het virus besmet raakte, overleed ondanks de behandeling met ZMapp. De Brit wordt nog behandeld.

  1. Nederlandse soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederland­se soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederlandse helikopters hebben vandaag noodgoederen geleverd aan het door orkaan Dorian getroffen eiland Abaco in de Bahama's. Het gaat onder meer om duizend liter water, rijst, shampoo, zeep en andere noodgoederen. Ook wisten ze net op tijd een hoogzwangere vrouw te evacueren. Sinds woensdag zijn de Nederlandse druk bezig met het opruimen van de ravage en het ondersteunen van slachtoffers en hulporganisaties.