Volledig scherm
© anp

Met Pippi Langkous heeft ook Zweden Zwarte Piet-affaire

Ook Zweden worstelt met 'racisme'. De vader van Pippi Langkous mag geen negerkoning meer heten en Pippi's imitatie van een Chinees is uit de serie geknipt.

Quote

Wij willen niemand voor het hoofd stoten in het multicultu­re­le Zweden.

Woordvoerder SVT
Volledig scherm
© anp

'Wij willen niemand voor het hoofd stoten in het multiculturele Zweden,' zegt een woordvoerder van omroep SVT, die de serie uit 1969 opnieuw uitzendt. Dat besluit leidde tot een emotioneel debat dat doet denken aan de Nederlandse discussie over Zwarte Piet.

Het debat in Zweden gaat ook over geschiedvervalsing. Astrid Lindgren schreef de drie beroemde boeken over het vrijgevochten meisje in de jaren '40. Pippi's moeder woont in de hemel. Haar vader is zeeman, aangespoeld op het eiland Taka-Tuka-Land in de Stille Oceaan, waar hij negerkung is, zoals hij heet in het Zweeds. De Nederlandse vertaler koos destijds het woord koning.

Tijdens een interview in 1970 zei Astrid Lindgren overigens dat ze, als ze de boeken tóen had geschreven, van Pippi's vader een piraat had gemaakt.

Eerder dit jaar voerden de anders zo onverstoorbare Zweden ook al heftige discussies over racisme en vreemdelingenhaat. Bij de parlementsverkiezingen vorige maand was immigratie voor het eerst in de geschiedenis het belangrijkste thema. En nooit eerder waren de politieke debatten zo emotioneel, meenden Zweedse experts.

Paradox
Ulf Bjereld, hoogleraar politicologie aan de universiteit van Göteborg en politiek commentator, spreekt over 'de Zweedse paradox'. 'Uit onderzoek blijkt dat de Zweedse bevolking als geheel positiever staat ten opzichte van immigranten dan 10 jaar geleden. Maar bij de verkiezingen van vorige maand werd de anti-immigratiepartij ZwedenDemocraten de derde partij van het land.'

Pippi Langkous is overigens niet voor het eerst onderwerp van discussie. In 2011 stelde de Duitse theologe Eske Wollrad al dat de boeken van Astrid Lindgren (1907-2002) allerlei 'koloniale stereotypen' bevatten.

Zo moesten de zwarte kinderen in Het avontuur op de Zuidzee op het strand knielen voor Pippi en haar vriendjes Tommy en Annika.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement