Volledig scherm
Een Bengaalse tijger in Van Vihar National Park in Bhopal, India, 14 juli 2019. © EPA

Met uitsterven bedreigde tijger leeft op: India telt weer bijna 3000 dieren

De tijgerpopulatie in India telde in 2018 bijna 3000 exemplaren. Het land, waar de grote kat een nationaal symbool is, biedt kennelijk een veilige habitat voor de met uitsterven bedreigde diersoort.

Premier Narendra Modi maakte de cijfers vandaag bekend. Hij noemde het een ‘historische prestatie’. Vijftien jaar geleden werd bekend dat de tijgerpopulatie schommelde rond het dieptepunt van 1400 dieren. ,,Negen jaar geleden stelden we als doel om de tijgerpopulatie te verdubbelen tegen 2022. We hebben dat doel vier jaar eerder bereikt’’, aldus Modi. Elke vier jaar houdt het land een telling; in 2014 waren er nog 2226 dieren.

In 1970 begon India al zijn eerste programma ter behoud van de Bengaalse tijger, ook wel koningstijger genoemd. Vanaf dat jaar werd het een misdaad om een tijger te doden. Er werden voor het eerst tijgerreservaten opgericht waar de katachtigen beschermd in het wild leven.

Vijand

De mens is de grootste vijand voor de met uitsterven bedreigde tijger. Er zijn steeds minder natuurgebieden en bossen waar het dier kan leven, zeker met het enorme aantal inwoners dat India telt. Belinda Wright, oprichter van de Wildlife Protection Society of India, is blij met de resultaten.

,,Maar we hebben nog een lange weg te gaan om de toekomst van de wilde tijger veilig te stellen’’, waarschuwt ze. ,,De overheid moet nu niet achteroverleunen. En we moeten vermijden om bijvoorbeeld snelwegen, treinrails, kanalen en elektriciteitsnetwerken door beschermde gebieden te trekken.’’

Andersom maken tijgers ook slachtoffers. Data van de overheid laat zien dat er elke dag iemand in India wordt gedood door een olifant of tijger. Vorige week gingen boze dorpelingen uit Khiri, zo’n 350 kilometer ten oosten van Delhi, nog achter een tijger aan met stokken, nadat het dier een vrouw had gedood. Vier mensen werden opgepakt.