Meteoriet komt neer in westen van Cuba: vuurbal en regen van stenen

VIDEOInwoners en toeristische bezoekers van een stadje in het westen van Cuba zagen gisterenmiddag een rookspoor in de lucht en hoorden een explosie. Volgens de Cubaanse autoriteiten gaat het om een meteoriet. Het opvlammende stuk ruimtepuin was ook vanuit de Amerikaanse Florida Keys te zien. 

Volledig scherm
Een bewoners toont een van de neergekomen stukken ruimtepuin. © EPA

Getuigen in Viñales melden een vuurbal gezien te hebben, gevolgd door een spoor van rook. De meteoriet zou in de lucht geëxplodeerd zijn, waardoor ramen stuksprongen. Kort erna regende het zwarte stenen op het plaatsje en in andere delen van de provincie Pinar del Rio. De rook en de knal werden ook in hoofdstad Havana waargenomen.

Even ging het gerucht dat het om een neerstortend vliegtuig ging, maar dat werd snel tegengesproken. ,,We kwamen uit het centrum en zagen een vuurbal door de lucht scheren’’, zegt de Spaanse toerist Jesus Nicolas in Havana. ,,Zeker dat het een meteoriet was en nog een heel grote ook.’’ 

Stukken steen gevonden

Volledig scherm
Een van de ruimtestenen viel door een kunststof afdakje. © Screenshot/Cubaanse televisie

De Cubaanse overheid heeft inmiddels ook bevestigd dat het om een meteoriet gaat. Efren Jaimez Salgado, hoofd van de geologische dienst op het eiland, zegt dat een team van deskundigen naar het gebied is afgereisd om monsters te verzamelen voor onderzoek.

De autoriteiten onderzoeken of het stuk ruimtesteen schade heeft aangericht. Er zijn geen meldingen van schade over gewonden binnengekomen. Op Facebook worden foto's geplaatst van bewoners die een stuk van de meteoriet hebben gevonden.

Een Cubaan toont foto's van een overkapping, waar een stuk steen doorheen is gevallen. In het kunststoffen dak zit een gat en op de steen zijn resten van het oranje plastic zichtbaar. Ook in Facebookgroepen van verzamelaars wordt enthousiast melding van de ‘val’ gemaakt.

UFO Community on Twitter

Reports meteor explodes over Cuba shattering windows and raining many small pieces of meteorite. https://t.co/BRbTeIezUv

Volledig scherm
De stenen zijn zwart van buiten en licht aan de binnenkant. © AFP
Volledig scherm
Op de steen zijn sporen van het oranje plastic te zien. © AFP
Volledig scherm
Na de explosie regende het zwarte stenen in het gebied. © EPA

Luis E. Gonzalez on Twitter

Fuerte explosión en Pinar del Río, #Cuba , se desconocen detalleshttps://www.prensa-latina.cu/index.php?o=rn&id=249614&SEO=reportan-explosion-en-pinar-del-rio-cuba-se-desconocen-detalles @PrensaLatina_cu @JoelSuarezPelle @citmacuba @ElbaRosaPM @DiazCanelB @lauralop2002es1

  1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’
    VIDEO

    Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

    Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”