Forensen proberen op de 33ste stakingsdag in metrostation Chateau de Vincennes een plek te bemachtigen in een van de weinige nog rijdende toestellen
Volledig scherm
Forensen proberen op de 33ste stakingsdag in metrostation Chateau de Vincennes een plek te bemachtigen in een van de weinige nog rijdende toestellen © REUTERS

Metrostaking Parijs maandag beëindigd, Macron geëvacueerd uit theater vanwege boze betogers

De medewerkers van de metro in Parijs zetten maandag een punt achter de staking die ze zijn begonnen uit protest tegen de aangekondigde pensioenhervormingen. De vakbond Unsa-RATP meldde aan de krant Le Parisien dat na 45 dagen staken gekeken wordt naar andere mogelijkheden om te protesteren tegen de hervormingen.

In Frankrijk wordt sinds december massaal gedemonstreerd tegen de hervormingsplannen. Boze burgers vrezen dat ze erop achteruitgaan als president Emmanuel Macron zijn plannen uitvoert. Hij wil de 42 afzonderlijke pensioenregelingen in zijn land samenvoegen. Dat moet leiden tot een eerlijker en transparanter systeem.

In Parijs gingen vandaag opnieuw duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen de pensioenhervormingen. De politie hield vijftien actievoerders aan na een opstootje in het noorden van de stad.

Macron geëvacueerd

Gisteravond probeerden ongeveer dertig betogers tegen de pensioenhervormingen het Théâtre des Bouffes du Nord in Parijs binnen te dringen, nadat enkele mensen in het publiek hadden getwitterd dat Macron en zijn vrouw Brigitte in de zaal zaten. 

De president en zijn vrouw werden daarna onder begeleiding van de politie uit het theater gehaald. Een stafmedewerker van de president zei later dat Macron zich niet door het incident laat afschrikken en theatervoorstellingen zal blijven bezoeken.

  1. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”