Volledig scherm
Donald Trump. © Photo News

Mexico is kwaad nadat Trump Mexicaanse immigranten 'dieren' noemt

Tijdens een toespraak in de Amerikaanse staat Californië sprak president Donald Trump zich denigrerend uit over immigranten die vanuit Mexico de grens met de VS oversteken. Trump noemde hen 'dieren' en dat schoot bij de Mexicaanse overheid in het verkeerde keelgat.

De Amerikaanse president deed de uitspraak tijdens een ontmoeting met lokale bestuurders in Californië, die zijn plannen voor de bouw van een grensmuur steunen.

,,Er komen mensen het land binnen, of ze proberen binnen te komen, en we houden velen van hen tegen, maar we halen mensen [weer weg] uit ons land. Je moest eens weten hoe slecht deze mensen zijn. Dit zijn geen mensen. Dit zijn dieren", zei Trump.

De Mexicaanse overheid kreeg lucht van deze omschrijving en gaat een klacht indienen bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,President Trump verwees naar sommige immigranten als beesten, niet als mensen. Misschien had hij criminele bendes in gedachten, ik weet het niet", zei minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray donderdag tegen de lokale zender Televisa. ,,In de ogen van de Mexicaanse overheid is dit totaal onaanvaardbaar en we gaan vandaag formeel communiceren met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken."

Context

Volgens Trump werden zijn woorden echter uit de context gerukt. Hij had het enkel over criminele bendes, zegt hij. ,,Ik verwees naar de MS-13-bendes die binnenkomen", vertelde hij donderdag aan journalisten. ,,Als je een beetje verder op de tape kijkt, dan zal je dat zien."

De Mexicaanse overheid is echter niet tevreden met die reactie en schaart zich achter de uitspraken van minister Videgaray.

MS-13, ook wel Mara Salvatrucha genoemd, werd in de jaren 1980 opgericht in Los Angeles en is uitgegroeid tot een internationale misdaadorganisatie, die wordt geleid vanuit El Salvador en wereldwijd 30.000 leden telt. 10.000 van deze leden wonen in de VS, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie.