'MH17-landen overwegen eigen tribunaal'
Nederland en andere landen met slachtoffers van vlucht MH17 overwegen de oprichting van een eigen tribunaal. De speciale rechtbank moet de daders van het neerhalen van het Maleisische vliegtuig boven Oekraïne vervolgen.
Delen per e-mail
Er ligt een aantal opties op tafel om de meest effectieve vervolging van de daders te bewerkstelligen
Dat zegt de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, in Amerikaanse media. Na Nederland en Maleisië telde Australië de meeste slachtoffers. Volgens Bishop is het tribunaal een van de mogelijkheden. De daders zouden bijvoorbeeld ook in elk land apart kunnen worden berecht.
Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ligt er een aantal opties op tafel om de meest effectieve vervolging van de daders te bewerkstelligen.
Nederland, Australië, Maleisië, België en Oekraïne bespreken de stand van zaken dinsdag in New York. Onder anderen premier Mark Rutte en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) schuiven aan.
De betrokken landen willen het liefst een MH17-tribunaal van de Verenigde Naties, maar Rusland ligt dwars. Moskou steunt de rebellen in het oosten van Oekraïne. Daar stortte het vliegtuig, op weg van Amsterdam naar Maleisië, vorig jaar juli neer. Volgens Australië haalden opstandelingen het toestel neer met een Russische raket. Het officiële onderzoek, geleid door Nederland, moet daar later dit jaar uitsluitsel over geven.
Minister Bishop sluit niet uit dat er na publicatie van het onderzoek een tweede poging wordt ondernomen om tot een VN-tribunaal te komen.
Diepe teleurstelling
De eerste poging eind juli strandde op een veto van de Russen, tot woede van onder meer Australië en Nederland. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) noemde dat een 'diepe, diepe teleurstelling'. Door het veto ontneemt Rusland de slachtoffers en de nabestaanden de kans om het recht te laten geschieden, aldus Koenders.
Koenders beloofde destijds dat Nederland er alles aan zal doen om te zorgen dat de schuldigen worden berecht.
Verder in het nieuws
-
UPDATE Trump bevestigt handelsdeal met China
China en de Verenigde Staten hebben overeenstemming bereikt over een voorlopige handelsdeal. Dat bevestigde president Donald Trump, nadat eerder al uit Peking melding werd gemaakt van een overeenkomst in het slepende handelsconflict tussen de economische grootmachten. -
Olympisch manifest uit 1892 onder de hamer
Het originele manifest waaruit de moderne Olympische Spelen zijn ontstaan, gaat op 18 december onder de hamer bij veilinghuis Sotheby's in New York. Het 127 jaar oude document zal naar verwachting 1 miljoen dollar opleveren. -
13-jarige verdacht van moord op studente in New York
De politie in New York heeft een 13-jarige jongen aangehouden die ervan wordt verdacht een 18-jarige studente te hebben doodgestoken bij een overval, meldden lokale media. -
Michelle Obama neemt het op voor Greta na sneer Trump: ‘Laat niemand jouw licht dimmen’
Niemand minder dan Michelle Obama brak vandaag een lans voor Time Magazine’s Persoon van het Jaar Greta Thunberg. Dat deed Obama nadat Donald Trump fel had uitgehaald naar de Zweedse klimaatactiviste. ‘Laat niemand jouw licht dimmen. Je hebt ons zo ontzettend veel te bieden’, twitterde de voormalige First Lady. -
Britse toeriste die verkrachting ‘verzon’ ook met kerst verplicht op Cyprus na uitstel zaak
De Britse toeriste die afgelopen zomer een groep van twaalf Israëlische toeristen beschuldigde van verkrachting, mag Cyprus voorlopig nog niet verlaten. Ze wordt beschuldigd van valse aangifte van verkrachting en moet mogelijk een jaar brommen. Daarnaast riskeert ze een boete van 1700 euro. De rechter doet uitspraak op 30 december.
-
Twee afzettingsaanklachten tegen Trump naar Huis van Afgevaardigden
De commissie voor Justitie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ervoor gestemd om twee aanklachten in de afzettingsprocedure tegen president Donald Trump aan het Huis voor te leggen. Ze worden waarschijnlijk volgende week behandeld en in stemming gebracht in het voltallige Huis van Afgevaardigden. -
Oud-koning Albert II verplicht tot vaderschapstest in zaak ‘dochter’ Delphine
Het hoogste rechtscollege in België, het Hof van Cassatie, heeft vandaag bepaald dat het dna van de voormalige Belgische koning Albert II (85) moet worden vergeleken met dat van zijn vermeende dochter: de 51-jarige kunstenares Delphine Boël. De vrouw stelt dat zij het resultaat is van een geheime affaire die de vorst in de jaren zestig had met haar moeder. Ze wil worden erkend als Alberts biologische dochter. -
Vijf lessen die we kunnen trekken uit Britse verkiezingsuitslag
De Britse premier Boris Johnson heeft bij de verkiezingen in Groot-Brittannië de benodigde meerderheid behaald om zijn brexitdeal ongestoord door het parlement te loodsen. Vijf lessen die we kunnen trekken uit Londen.