Volledig scherm
De Belgische U.N. ambassadeur Benedicte Frankinet, de Australische minister Julie Bischop, de Nederlandse minister BertKoenders, de Maleisische minister Dato'Sri Liow Tiong Lai en minister Pavlo Klimkin uit Oekraïne (Vlnr) bij een bijeenkomst over het oprichten van een tribunaal. © AP

'MH17-landen overwegen eigen tribunaal'

Nederland en andere landen met slachtoffers van vlucht MH17 overwegen de oprichting van een eigen tribunaal. De speciale rechtbank moet de daders van het neerhalen van het Maleisische vliegtuig boven Oekraïne vervolgen.

Volledig scherm
Onderzoek bij de wrakstukken van rampvlucht MH17. © epa
Quote

Er ligt een aantal opties op tafel om de meest effectieve vervolging van de daders te bewerkstel­li­gen

Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken

Dat zegt de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, in Amerikaanse media. Na Nederland en Maleisië telde Australië de meeste slachtoffers. Volgens Bishop is het tribunaal een van de mogelijkheden. De daders zouden bijvoorbeeld ook in elk land apart kunnen worden berecht.

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ligt er een aantal opties op tafel om de meest effectieve vervolging van de daders te bewerkstelligen.

Nederland, Australië, Maleisië, België en Oekraïne bespreken de stand van zaken dinsdag in New York. Onder anderen premier Mark Rutte en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) schuiven aan.

De betrokken landen willen het liefst een MH17-tribunaal van de Verenigde Naties, maar Rusland ligt dwars. Moskou steunt de rebellen in het oosten van Oekraïne. Daar stortte het vliegtuig, op weg van Amsterdam naar Maleisië, vorig jaar juli neer. Volgens Australië haalden opstandelingen het toestel neer met een Russische raket. Het officiële onderzoek, geleid door Nederland, moet daar later dit jaar uitsluitsel over geven.

Minister Bishop sluit niet uit dat er na publicatie van het onderzoek een tweede poging wordt ondernomen om tot een VN-tribunaal te komen.

Diepe teleurstelling
De eerste poging eind juli strandde op een veto van de Russen, tot woede van onder meer Australië en Nederland. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) noemde dat een 'diepe, diepe teleurstelling'. Door het veto ontneemt Rusland de slachtoffers en de nabestaanden de kans om het recht te laten geschieden, aldus Koenders.

Koenders beloofde destijds dat Nederland er alles aan zal doen om te zorgen dat de schuldigen worden berecht.