Michelle Obama háát politiek
AutobiografieTrump zal ze nooit vergeven, schrijft Michelle Obama in haar openhartige autobiografie, met haar afwezige man had ze wel engelengeduld.
Eerst maar even dit: Michelle Obama gaat níet de politiek in, hoe graag linkse Amerikanen dat ook willen. Ze is er duidelijk over in haar boek, dat leest als een klassiek kijkje in het leven van een First Lady, niet als verkiezingsprogramma in vermomming. Sterker: Michelle Obama háát politiek. Alle ‘viezigheid’ die erbij komt kijken is niets voor haar, schrijft ze in ‘Mijn verhaal’, dat vandaag verschijnt in een oplage van maar liefst 3 miljoen exemplaren in 31 talen, waaronder Nederlands.
Ze legt daarin haar ingewikkelde verhouding met politiek uit en schrijft over intieme aangelegenheden als haar eerste zoen en relatietherapie, zij het in voorzichtige, gepolijste stijl die ook ruimte laat voor de privacy waar ze altijd aan gehecht is geweest. Haar twee dochters zijn ter wereld gekomen dankzij ivf, leren we, na een miskraam die van haar een wrak maakte.
Lees hier de voorpublicatie van de autobiografie: ‘Als Barack eindelijk thuiskwam, was ik nors naar bed’
Afkeer
,,Als ik een dossier aan zou willen gaan leggen over dingen die niemand je vertelt totdat je er middenin zit, zou ik beginnen met miskramen. Een miskraam is eenzaam, pijnlijk en ontmoedigend tot bijna op celniveau,” beschrijft ze. Al die tijd was ze vaak alleen, omdat echtgenoot Barack druk was met zijn werk als senator in de lokale senaat van Illinois. Daar begint haar afkeer van politiek - als ze omwille van een ivf-behandeling moederziel alleen in de badkamer een injectienaald in haar dij moet prikken.
Van politiek blijft ze in haar boek niet helemaal weg. Ze slaat terug na aanvallen van Donald Trump op haar man. Trump promootte jarenlang de uit de lucht gegrepen complottheorie dat Obama geen president kon zijn omdat hij niet in Hawaii, maar in Kenia, het land van zijn vader, zou zijn geboren. ,,Dat alles was natuurlijk belachelijk en verachtelijk, de achterliggende onverdraagzaamheid en vreemdelingenhaat waren nauwelijks bedekt. Maar het was ook gevaarlijk, daadwerkelijk bedoeld om halvegaren en malloten op te stoken,” schrijft de voormalig presidentsvrouw.
Donald Trump
,,Wat als een labiel iemand een geweer laadde en naar Washington reed? Donald Trump, met zijn luide en roekeloze insinuaties, zette de veiligheid van mijn gezin op het spel. En dat vergeef ik hem nooit.” Het kwaadst was ze overigens nadat ze een tape hoorde die in de campagne opdook: Donald Trump die pocht dat hij vrouwen bij hun kruis kan grijpen. ,,Mijn lichaam trilde helemaal van woede toen ik het geluidsfragment had gehoord.”
Het lag helemaal niet voor de hand dat Michelle Obama uiteindelijk in een speech tijdens een campagnebijeenkomst van Hillary Clinton als een moeder des vaderlands Trump terechtwees. In ‘Mijn Verhaal’ schetst ze het contrast tussen haar leven als First Lady en haar thuisbasis: een te krap appartementje aan de steeds verder in verval rakende South Side van Chicago. Vader Fraser Robinson werkte voor het drinkwaterbedrijf, moeder Marian was huisvrouw en van tante Robbie kreeg ‘Miche’ muziekles op een piano met kapotte toetsen.
Socioloog en jurist Michelle Obama verweeft haar persoonlijke ervaringen als meisje dat ‘te wit’ praatte, volgens andere kinderen, met sociologische beschouwingen over ongelijkheid en racisme in steden als Chicago, waar de industrie zwarte arbeiders uit het racistische Zuiden aantrok, witte bewoners weg ‘vluchtten’ naar voorsteden, de industrie uiteindelijk verdween en zwarte buurten richting de afgrond werden geduwd.
Ze maakt de gevolgen van discriminatie voelbaar voor wie er nooit mee te maken heeft gehad, als ze schetst hoe haar opa en haar ooms cynisch en wantrouwig waren geworden van alle kansen die ze aan hun neus voorbij hadden zien gaan. Ze slaagt erin voor de meerderheid invoelbaar te maken hoe het is om tot een minderheid te behoren, als ze beschrijft hoe ze zich voelde als zwarte meisje op Harvard, destijds domein van witte jongens.
Oneerlijk
De Robinsons waren van het type niet-lullen-maar-poetsen. Er waren veel zaken oneerlijk in hun wereld, maar Michelle en broer Craig werden niet geacht daar lang bij stil te staan. Schouders eronder en doorgaan, gold op hun verdiepinkje aan Euclid Avenue, waar moeder de boterhammen smeerde en vader zijn MS gelaten onderging. Over de vriendjes van zijn dochter was hij sceptisch - ze gaf hen zelden de kans lang te blijven.
Tot een jongen met een rare naam, die bij de eerste ontmoeting al te laat kwam, haar leven op z’n kop zette. Het resultaat is een succesverhaal, over een heel gewoon meisje, achterachterkleindochter van een slaaf, dat First Lady van de Verenigde Staten werd. Het is ook een verhaal over veel twijfels en grote opofferingen. Ze zet haar ambities overboord voor die van haar man, raakt emotioneel uitgeput in verkiezingscampagnes waarin ze wordt neergezet als - zo ervaart ze - ‘een te grote, te sterke, klaar-om-te-ontmannen Godzilla van een politiek wijf’. In het Witte Huis deed het ‘pijn’ de controle over haar eigen leven op te geven.
Het boek over dat alles levert in een gezamenlijke deal met haar man wel een voorschot van naar schatting ruim 60 miljoen dollar op. Ter promotie trekt Michelle Obama de komende weken als Madonna of Beyoncé langs grote stadions in de VS. De duurste tickets voor een VIP-avond Michelle Obama kosten 3000 dollar (2650 euro).
Lees hier een voorpublicatie van de autobiografie van Michelle Obama.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Als Barack eindelijk thuiskwam, was ik nors naar bed’
-
Met video's
Ryanair-topman Michael O'Leary voorspelt chaos: ‘Zomer vol geschrapte vluchten’
Kunnen we deze zomer zorgeloos op vakantie naar Spanje, Portugal of verder naar het zuiden? Ryanair-topman Michael O’Leary voorspelt chaos door te verwachten stakingen bij de luchtverkeersleiding in Frankrijk, waardoor er geen vliegtuigen over het land mogen. -
zaak-Sanda Dia
Escalatie in België na heksenjacht op daders fatale ontgroening: ‘Mensen spelen voor eigen rechter’
In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder anderen een populaire YouTuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
Straks weet je wél of dat spotgoedkope jurkje duurzaam is geproduceerd
Hoe weet je of dat leuke, spotgoedkope jurkje of T-shirtje in de etalage niet onder erbarmelijke omstandigheden is geproduceerd? Wetgeving daarover is donderdag een flinke stap dichterbij gekomen.Brussel
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
-
-
-
PREMIUM6
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
PREMIUMmet video
Dé koninklijke bruiloft van het jaar is in Jordanië (en Amalia is erbij)
Het is dé koninklijke bruiloft van het jaar, vol pracht en praal. Kroonprins Hoessein (28) van Jordanië is donderdag in het huwelijk getreden met Rajwa Khalid Al Saif (28). Royals uit de hele wereld, onder wie koning Willem-Alexander, koningin Máxima én Amalia waren aanwezig. ,,Amalia moet wel uitkijken dat ze niet met de omstreden Saoedische kroonprins op de foto staat.’’