Een markt, eerder deze week, in Angola.
Volledig scherm
PREMIUM
Een markt, eerder deze week, in Angola. © EPA

Microbioloog: ‘Afrikaanse landen moeten zich nú voorbereiden op corona, anders dreigt catastrofe’

Landen in Afrika en Zuid-Amerika moeten zich snel voorbereiden op een uitbraak van het coronavirus in hun regio, anders kunnen de gevolgen ‘rampzalig zijn’. ,,In Sierra Leone hebben ze net zoveel artsen en microbiologen als wij in de provincie Gelderland.”

Wie naar de wereldkaart kijkt waarop het aantal coronabesmettingen wordt bijgehouden, ziet vooral dikke rode punten op het noordelijk halfrond. Waar Europa en Noord-Amerika al dagen, zo niet weken, in lockdown zijn, is het aantal besmettingen en slachtoffers in Afrika en Zuid-Amerika nog relatief laag.  ,,Maar ik maak me ernstige zorgen over wat er kan gebeuren als het virus straks echt gaat rondwaren in een land dat een zwak gezondheidssysteem heeft, of in een vluchtelingenkamp - dan kunnen de gevolgen echt rampzalig zijn”, zegt Joost Hopman, arts-microbioloog en medisch-directeur van het Radboud Universitair Medisch Centrum (Radboudumc). In 2014 en 2015 was hij namens de WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie) in Sierra Leone betrokken bij de bestrijding van de ebola-uitbraak.

 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.