Volledig scherm
Paul Allen (rechts) en Bill Gates bij een wedstrijd van de Portland Trail Blazers in 2003. © AP

Microsoft-oprichter Paul Allen (65) overleden

Paul Allen, mede-oprichter van softwaregigant Microsoft, is op 65-jarige leeftijd in zijn geboortestad Seattle overleden. De miljardair, die samen met jeugdvriend Bill Gates in 1975 Microsoft oprichtte, leed aan lymfeklierkanker.

Allen was de laatste decennia vooral actief als filantroop die ruim 2 miljard dollar weggaf aan allerhande goede doelen. Ook kocht hij sportteams als basketbalclub de Portland Trailblazers en American footballclub Seattle Seahawks. Hij was al sinds 1983 niet meer actief werkzaam bij Microsoft, waarvoor hij tot 2000 nog wel als toezichthouder diende. 

Zijn eigen investeringsmaatschappij Vulcan maakte het nieuws van het overlijden maandag bekend. ,,Met grote droefheid melden wij het heengaan van onze oprichter Paul G. Allen, mede-oprichter van Microsoft, filantroop, natuurbeschermer, musicus en groot liefhebber van kunst.''

Bill Gates laat in een eerste reactie weten 'diepbedroefd' te zijn vanwege het overlijden van 'één van zijn oudste en beste' vrienden. ,,Thuiscomputers zouden zonder hem niet bestaan hebben. Hij verdiende veel meer tijd, maar zijn bijdragen aan de wereld van technologie en filantropie zullen nog generaties lang blijven voortleven.'' 

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Paul Allen nadat zijn American footballteam Seattle Seahawks in 2014 de Super Bowl wonnen van Denver Broncos © REUTERS

Personal computer

Allen en Gates kenden elkaar van een privéschool in Seattle en deelden hun passie voor computers. Ze braken in 1975 hun studie af om Microsoft op te richten. De naam, aanvankelijk geschreven als Micro-Soft, kwam van Allen. Hij gold als briljant programmeur.

Met hun eigen programmeertaal MS-Basic hadden ze enig succes, maar hun 'big break' kwam pas toen IBM hen in 1980 vroeg om een besturingssysteem voor hun nieuwe personal computer te ontwikkelen.

Allen en Gates kochten daarvoor QDOS, een startup uit Seattle, niet vertellend dat ze al IBM als klant hadden. Ze verfijnden vervolgens de software, die bekend zou worden als MS-Dos en vervolgens Windows. En héél slim: ze behielden de rechten op hun besturingsprogramma, dat al snel op talloze IBM-klonen draaide.

De rest is geschiedenis: in 1991 draaide Windows op 93 procent van alle pc's wereldwijd. Bijbehorende software als Word en Excel waren even succesvol. Het maakte jeugdvrienden Allen en Gates miljardair.

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Eén van de eerste IBM pc's waarvoor Allen en Gates het besturingssysteem maakten

Spanning met Gates

,,We waren buitengewone partners," schrijft Allen in zijn autobiografie Idea Man (2011) over de samenwerking met Gates. ,,Ondanks onze verschillen hadden weinig co-oprichters zo'n gedeelde visie als wij. Ja, misschien Hewlett en Packard of Sergey Brin en Larry Page van Google. Maar de lijst is kort."

Desalniettemin kende de verhouding net als bij Apple-duo Steve Jobs en Steve Wozniak grote spanningen. Bij de oprichting van Microsoft wist Gates het voor elkaar te krijgen dat hij 60 procent van de aandelen kreeg en Allen slechts 40 procent. 

Later praatte Gates zo op Allen in dat de laatste met 36 procent genoegen nam. In zijn autobiografie schrijft Allen dat hij zich heeft laten afschepen. ,,Maar ik realiseerde me dat mijn hart er niet voldoende in lag. Dus ging ik akkoord." 

Allen stopte al in 1983 als Microsofts vice-president onderzoek en product-ontwikkeling, na onenigheid met Gates. Mede daardoor is hij buiten de VS veel onbekender dan Gates. Techtijdschrift Wired bezorgde hem de bijnaam ‘The Accidental Zillionaire’ (De toevallige Zillionair).

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
De 11 eerste medewerkers van Microsoft in 1978. Recht op de eerste rij co-oprichter Paul Allen, links compagnon Bill Gates © AP1978

Ebola

Dat wil niet zeggen dat Allen heeft stilgezeten. Integendeel: sindsdien stortte de ondernemer zich met zijn fortuin op goede doelen en andere passies. In 1986 richtte hij Vulcan op, samen met zijn zuster Jody, waarin hij liefdadigheidswerk en zakelijke belangen onderbracht.

De afgelopen decennia gaf hij ruim 2 miljard dollar weg aan goede doelen, van onderwijs tot medisch onderzoek, klimaatverandering en natuurbehoud. Zo startte hij in 2003 het Allen Instituut voor Neurologie, met als doel de werking van het menselijk brein te onderzoeken. Hij doneerde en passant 100 miljoen dollar als startkapitaal. Vier jaar terug doneerde hij net zo'n bedrag om de ziekte Ebola in West-Afrika te bestrijden.

,,Zij die het geluk hebben grote rijkdom te verwerven moeten dat ten goede aanwenden voor de mensheid," zei hij in 2010 toen hij net als Gates aankondigde zijn fortuin grotendeels weg te geven. ,,Die belofte herinnert ons eraan dat onze nettowaarde uiteindelijk niet door dollars wordt bepaald, maar meer hoe goed we voor elkaar zorgen."

Superjacht

Ondanks die nobele insteek stak Allen zijn miljarden ook in leuke dingen voor hemzelf: in 1988 kocht de sportfan basketbalteam Portland Trailblazers, in 1996 gevolgd door de aankoop van de Seattle Seahawks.

In Seattle liet hij als rockliefhebber en amateurgitarist een museum voor popcultuur bouwen en huurde de beroemde architect Frank Gehry in voor het ontwerp. Ook bezat hij een ruim negentig meter groot peperduur superjacht, diverse antieke oorlogsvliegtuigen en de gitaar die Jimi Hendrix bespeelde op Woodstock.

Hij bleef ondertussen steenrijk, mede door slimme investeringen in bedrijven als Ticketmaster waarvan hij in 1993 voor 80 procent eigenaar werd. Het tijdschrift Forbes schat zijn vermogen op zo’n 21,7 miljard dollar. Hij staat daarmee op plek 44 van de lijst van rijkste personen op aarde. Voormalig compagnon Bill Gates is trouwens 97 miljard dollar waard, ruim vier keer zoveel.

Kanker

Volledig scherm
Paul Allen © AP

Begin deze maand werd al bekend dat de ziekte non-hodgkinlymfoom was teruggekeerd, nadat hij daar eerder in 2009 aan was behandeld. Maar hij liet weten optimistisch te zijn over de behandelingen die hij kreeg.

Topman Satya Nadella van Microsoft laat in een verklaring weten dat 'Allens bijdragen aan ons bedrijf, onze industrie en aan onze gemeenschap' onmisbaar zijn geweest. ,,Stil en aanhoudend'', noemt hij hem.

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.
  2. Oppositie Bolivia beschuldigt president Morales van manipulatie verkiezingen

    Oppositie Bolivia beschul­digt president Morales van manipula­tie verkiezin­gen

    Carlos Mesa, de belangrijkste uitdager van de zittende president Evo Morales bij de presidentsverkiezingen in Bolivia, zet grote vraagtekens bij de uitslag van de verkiezingen. De kiescommissie van Bolivia maakte maandag bekend dat Morales de verkiezingen in de eerste ronde alsnog heeft gewonnen. Mesa vermoedt dat de regering de resultaten heeft gemanipuleerd om een beslissende ronde tussen hem en Morales te voorkomen.