Volledig scherm
Migraine / Hoofdpijn FOTO: Dreamstime © ADN Beeldredactie

Migraine-patiënten krijgen deel van hun leven terug door 'grote doorbraak'

Mensen die lijden onder hevige migraine-aanvallen krijgen letterlijk een deel van hun leven terug door een nieuwe behandeling. Dat beweren Britse wetenschappers na twee succesvolle klinische studies. De heftige hoofdpijnaanvallen kunnen effectief worden voorkomen met antilichamen. Wetenschappers spreken van een grote doorbraak.

Quote

Deze patiënten krijgen een deel van hun leven terug

Peter Goadsby

Migraine is een groot gezondheidsprobleem. Maar liefst één op de zeven mensen wereldwijd heeft er regelmatig last van. De recente onderzoeken van het Britse King’s College Hospital laten zien dat maar liefst de helft van de proefpersonen uit één studie het aantal aanvallen van migraine per maand zag halveren.

De wetenschappers gebruiken voor het eerst een behandeling die er specifiek op gericht is om migraine te voorkomen.  Het antilichaam Erenumab werkt direct in op een bepaalde chemische stof in het brein die verantwoordelijk is voor de pijn en de  gevoeligheid voor licht en geluid. 

Proefpersonen

Voor de test werd gebruik gemaakt van 955 proefpersonen die minder dan 15 keer per maand last hebben van een aanval.  De helft van die groep zag het aantal aanvallen halveren door de nieuwe behandeling. Een tweede antilichaam werd getest op 1.130 patiënten met chronische migraine. Ruim veertig procent van die patiënten zag het aantal dagen met migraine afnemen. 

,,Dit is een grote doorbraak, want we kunnen hierdoor de aandoening beter begrijpen en toewerken naar een medicijn. Zowel het aantal aanvallen als de hevigheid ervan namen af. Deze patiënten krijgen een deel van hun leven terug'', aldus onderzoeker Peter Goadsby tegenover de BBC.