Volledig scherm
Migranten op de Aquarius. © REUTERS

Migrantenboot Aquarius opnieuw geweigerd door Italië en Malta

Migrantenboot Aquarius is opnieuw de toegang ontzegd tot Italië en Malta. Dat meldt hulporganisatie SOS Méditerranée. De boot wacht nu op zee op een andere mogelijke aanlegplaats.

De Aquarius heeft deze keer 141 geredde migranten aan boord, waaronder ook 67 alleenreizende kinderen. Zij werden afgelopen vrijdag uit het water gehaald bij twee reddingsacties. Het schip deed een verzoek om aan te leggen bij Malta en Italië. Beide landen wezen dat verzoek echter af, waardoor de bestemming van de boot nog steeds onduidelijk is. 

SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen hebben een dringend beroep gedaan op de Europese regeringen om zo snel mogelijk een aanlegplaats toe te wijzen. Hoewel de medische toestand van de migranten stabiel is, zijn velen van hen verzwakt en ondervoed.

De Italiaanse minister van Transport, Danilo Toninelli, eiste vanochtend op Twitter dat het Verenigd Koninkrijk zijn ,,verantwoordelijkheid voor de bescherming van de schipbreukelingen” neemt. Het schip vaart immers onder de vlag van Gibraltar, het Britse overzeese gebied aan de Spaanse zuidkust. Engeland heeft nog niet op die opmerking gereageerd.

Spanje

In juni ontzegden Italië en Malta de Aquarius ook al toegang tot hun grondgebied. De nieuwe Italiaanse overwegend rechts-populistische regering van premier Giuseppe Conte wilde zo een signaal afgeven aan de rest van Europa dat het land de vluchtelingenstroom zat is. 

Het schip, toen met 629 migranten aan boord, werd uiteindelijk na acht dagen dobberen op zee opgevangen door Spanje. Het was de eerste keer dat Spanje zoveel migranten tegelijk opving. Het is niet duidelijk of Spanje nu opnieuw bereid is om de Aquarius op te vangen. 

Volledig scherm
Veel van de opvarenden zijn verzwakt en ondervoed. © REUTERS