Migrantenboot Lifeline mag naar wateren Malta

VIDEODe omstreden boot Lifeline van de Duitse organisatie Mission-Lifeline heeft vandaag toestemming gekregen tijdens het slechte weer beschutting te zoeken in de territoriale wateren van Malta. Het schip ligt al vijf dagen in de Middellandse Zee in de hoop een Italiaanse of Maltese haven binnen te mogen varen.

Aan boord zijn circa 230 voor de kust van Libië opgepikte migranten die voor een groot deel zeeziek zijn geworden door het slechte weer. The Times of Malta berichtte dat onder de opvarenden zeventig minderjarigen zijn die zonder familieleden op weg naar Europa zijn.

Gisteren was er al sprake van dat Malta de boot zou toelaten en de migranten onder meer naar Frankrijk, Spanje en Italië zouden kunnen. Maar kennelijk was er geen akkoord bereikt waar de migranten in Europa heen moeten en weigerde Malta in eerste instantie het schip aan te laten leggen.

Duitsland

MISSION LIFELINE on Twitter

Vor 1 Tag kamen die Eilmeldungen, dass wir auf Malta einlaufen dürfen, aber wir haben noch immer keine Genehmigung. Wir fragen nun, ob wir uns wenigstens vor den hohen Wellen & dem starken Wind vor der maltesischen Küste schützen dürfen. Sehr viele sind seekrank. #lifeline #malta

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, is bereid migranten op te nemen van de boot Lifeline van de Duitse hulporganisatie Mission-Lifeline, maar dan moet dat omstreden schip wel aan de ketting worden gelegd. Hij zei dit woensdag tijdens overleg in de Bondsdag. De Beierse christendemocraat Seehofer is in de Duitse politiek in een conflict geraakt met bondskanselier Merkel over het beleid jegens migranten dat hij te laks vindt.

De Lifeline is omstreden, omdat de boot volgens de nieuwe Italiaanse regering geen reddingsvaartuig is. Het zou een schip zijn dat voor mensensmokkel is ingeschakeld. Het vaart volgens een Italiaanse bewindsman bovendien onder Nederlandse vlag, terwijl dat formeel niet klopt. Het schip staat niet ingeschreven in het Nederlandse register waar boten onder Nederlandse vlag in staan.

Volledig scherm
Migranten aan boord van het schip Lifeline. © AFP
  1. Marcus smeekt tijdens footballwedstrijd om nieuwe nier en gaat viraal

    Marcus smeekt tijdens football­wed­strijd om nieuwe nier en gaat viraal

    Terwijl andere fans een grappige boodschap opschreven in de hoop in beeld te komen tijdens een footballwedstrijd was de oproep van Edward Marcus een stuk ernstiger: hij smeekte om een nieuwe nier. Het lukte hem niet om op televisie te komen, maar dankzij een foto van een andere fan gaat hij nu toch viraal. Op Twitter is het bericht al meer dan 100.000 keer gedeeld en verschillende mensen hebben zich intussen als donor geregistreerd.