Volledig scherm
De opvarenden zijn tussen de 17 en 36 jaar oud. Onder hen bevinden zich volgens het Rode Kruis twee zwangere vrouwen. © InfoMigrants

'Migrantenboot' na twee weken ronddobberen toch naar Tunesië

Een schip met tientallen migranten aan boord dat noodgedwongen twee weken moest doorbrengen op zee, mag aanleggen in Tunesië. Volgens premier Youssef Chahed is de haven van Zarzis opengesteld voor het bevoorradingsschip Sarost 5. Het vaartuig ligt al enkele dagen in de buurt van die kustplaats.

De bemanning van het Tunesische schip had op 13 juli ongeveer veertig migranten van een bootje gehaald. Meerdere landen weigerden de asielzoekers vervolgens op te nemen. Het Tunesische ministerie van Defensie zei dat de redding had plaatsgevonden in een gebied waar Malta verantwoordelijk voor is. Malta vond juist dat de migranten naar Tunesië gebracht hadden moeten worden, omdat zich daar de meest dichtstbijzijnde veilige haven bevond.'

Kapitein

Kapitein Ali Hagdi zei maandag tegen het Spaanse persbureau EFE dat hij "alle hulp van buitenaf" weigerde en zich zou verzetten tegen pogingen van de Tunesische regering het schip de toegang tot Tunesische wateren te ontzeggen. ,,We willen geen voedsel, noch iemand's hulp, maar een oplossing", sprak de kapitein. ,,Als iemand sterft, is het de verantwoordelijkheid van de overheid."

Een dag later stemde de kapitein alsnog in om voedsel en medicijnen te accepteren omdat er nauwelijks nog  eten aan boord was. Artsen van het Rode Kruis reisden af ​​naar de Sarost 5 voor medische check-ups van de migranten. Ze zijn volgens de internationale hulporganisatie tussen de 17 en 36 jaar oud en komen uit Egypte, Bangladesh, Kameroen, Senegal, Guinee, Ivoorkust en Sierra Leone. 

Campagne

De ngo "Watch the Med" publiceerde op Facebook verschillende videogetuigenissen van migranten aan boord van het bevoorradingsschip. Ze lanceerde ook een campagne waarin mensen die begaan waren met het lot van de 40 migranten, werd gevraagd om een e-mail te sturen naar de vertegenwoordigers van hun land in het Europees Parlement.  

'Eis dat uw vertegenwoordiger Malta, dat de reddingsactie coördineerde, onder druk zet om het schip met de vluchtelingen een ​​veilige haven te bieden zoals het internationale zeerecht voorschrijft, als ergens anders geen veilige haven wordt gevonden.'  

Conflicten

Het komt vaker voor dat landen met elkaar in de clinch liggen over de opvang van migranten die zijn gered op de Middellandse Zee. Het Rode Kruis zei eerder tegen CNN dat de situatie aan boord van de Sarost 5 niet houdbaar was.