Volledig scherm
Migranten krijgen eten uitgereikt op hun reis door Mexico. © AFP

Migrantenkaravaan hervat tocht naar VS na pauze in Mexico-stad

Ondanks vermoeidheid en ziekte hebben zo'n 5.000 Latijns-Amerikaanse migranten zaterdag Mexico-Stad verlaten en hun tocht naar de Verenigde Staten hervat.

Met backpacks, kleedjes en kinderen in de hand, namen de migranten eerst de metro om vervolgens naar Tepotzotlan, ten noorden van de hoofdstad, te lopen. Daar werden ze door de autoriteiten in bussen en op vrachtwagens gezet die ze naar Queretaro brachten. Daar is in een stadion opvang geregeld.

 Vandaar trekken ze verder noordwaarts richting Tijuana aan de grens. Een dag eerder had ook een groep van ongeveer 1.300 migranten de Mexicaanse hoofdstad al verlaten. Ze verbleven de voorbije zes dagen op een sportcomplex in het oosten van de stad.

Volledig scherm
De karavaan vertrok midden oktober uit Honduras, waar mensen de armoede en het geweld ontvluchtten. © AFP

Migrantenkaravaan

De karavaan vertrok midden oktober uit Honduras, waar mensen de armoede en het geweld ontvluchtten. Ze legden al meer dan 1.500 kilometer af. Sommigen haakten af, anderen sloten zich juist bij de karavaan aan.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de migranten meermaals opgeroepen terug te keren omdat ze volgens hem ‘hun tijd verdoen’ en niet tot de VS zullen worden toegelaten. Deze week scherpte hij het asielbeleid verder aan. 

Trump mobiliseerde al duizenden militairen om de migranten aan de grens te stoppen. Het lijkt hen voorlopig niet af te schrikken. ,,Door al die temperatuurwisselingen zijn we ziek geworden, maar we zijn vastberaden om tot de grens en verder te gaan”, verzekerde de 27-jarige Hondurees Wilson Alexander Mejía.

Volledig scherm
Vijf metrostellen brachten de migranten naar de rand van de stedelijke agglomeratie van Mexico-Stad. © AFP