'Mijlpaal' tegen uitstervende natuur: bijna een derde van de aarde wordt beschermd gebied
Op de biodiversiteitstop van de Verenigde Naties zijn de deelnemende landen tot een akkoord gekomen over natuurbehoud. Dat heeft de voorzitter van de top in het Canadese Montreal bekendgemaakt. Onderdeel van de afspraak is dat over zeven jaar zeker 30 procent van al het land en water op aarde beschermd gebied moet zijn. Natuurorganisaties zien positieve punten in het akkoord, maar juichen niet te hard zolang het ‘enkel op papier’ geregeld is.
Momenteel is 17 procent van het land beschermd, en 10 procent van het water. Met de overeenkomst moeten de soortenrijkdom in de natuur en de verschillende ecosystemen beter beschermd worden. Het gaat om grote planten en dieren, maar ook om kleine organismen en schimmels.
,,Nooit eerder is er zo'n wereldwijd beschermingsdoel gesteld", zegt directeur van Campaign for Nature, Brian O'Donnell. ,,Dit geeft ons een kans om de biodiversiteit te redden van de ondergang. We blijven nu in de marge waarbinnen wetenschappers denken dat we een significant verschil kunnen maken.”
Er komt een fonds waarin per jaar uiteindelijk 200 miljard dollar wordt geïnvesteerd, om in 2030 subsidies te verstrekken aan projecten die aan natuurbescherming doen. Per jaar gaat vanaf 2025 tenminste 20 miljard dollar naar arme landen. Dat is twee keer zoveel als zij nu krijgen. In 2030 moet daar jaarlijks nog eens 10 miljard bij komen. Niet al het geld komt van de overheden; ook private investeerders worden gestimuleerd om bij te dragen.
Twee weken onderhandelen
De maatregelen zijn nodig omdat de natuur steeds minder ruimte krijgt en veel soorten last hebben van vervuiling en klimaatverandering. In 2019 werd bekend dat naar schatting een miljoen planten- en diersoorten binnen enkele decennia met uitsterven worden bedreigd. Dat is ook een bedreiging voor de mens: velen zijn afhankelijk van cruciale planten en dieren, zo stond in het alarmerende rapport.
Ministers uit zo'n 190 landen werden het eens op de VN-top, na bijna twee weken onderhandelen. Alleen Congo is niet tevreden met de uitkomst van het overleg en steunt het akkoord niet. Eerder tijdens de conferentie liepen ontwikkelingslanden weg uit de onderhandelingen uit onvrede over de opstelling van veel rijkere landen, die zeker volgens de armere landen de meeste verantwoordelijkheid dragen voor de achteruitgang van de soortenrijkdom.
WWF: Mijlpaal, maar paar punten ‘zwak’
Het Wereld Natuur Fonds (WWF) noemt het akkoord ‘een mijlpaal voor het behoud van onze natuurlijke wereld’. De organisatie benadrukt dat het nu wel aankomt op de uitvoering door alle landen die het akkoord steunen.
Op een aantal belangrijke punten is de taal in het akkoord volgens het WWF ‘zwak’. Bij gebrek aan dwang in het akkoord zal het daar aankomen op daadkracht van landen zelf. De natuurorganisatie doelt dan bijvoorbeeld op het beschermen van ecosystemen die nog intact zijn en het aanpakken van ‘niet-duurzame productie en consumptie’. In feite gaat het dan om een groot deel van de economie, die nu nog verre van duurzaam te noemen is. Volgens de geest van deze afspraken zal dat snel moeten veranderen.
Het akkoord zal volgens Greenpeace geen einde maken aan de ‘massale uitsterving’ van soorten. De organisatie vindt dat het daarvoor ontbreekt aan ‘ambitie, middelen en financiën’. Hoewel de organisatie ook positieve punten ziet, overheerst de kritiek. Greenpeace ziet een ‘uitgeklede’ afspraak in de teksten staan, omdat volgens de organisatie niet duidelijk wordt gemaakt welke schadelijke activiteiten moeten verdwijnen uit beschermde natuurgebieden. ,,Zo is het slechts een hol getal, met bescherming op papier maar nergens anders.”
Positief is volgens Greenpeace wel dat de verklaring die maandag werd aangenomen expliciete erkenning bevat voor inheemse volkeren. Hun rechten worden erin benoemd en er wordt ook stilgestaan bij de kennis die zij hebben over hun leefgebied.
Het WWF stelt tevreden vast dat het behoud van de soortenrijkdom op aarde ‘nog nooit zo hoog op de agenda van de politiek en het bedrijfsleven heeft gestaan’. De afspraken kunnen echter worden ‘ondermijnd door langzame uitvoering’ of door een gebrek aan financiële middelen. Het WWF mist ook een mechanisme om landen ter verantwoording te roepen en tot meer actie te bewegen als de doelen uit beeld raken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vrouw van in Spanje ontvoerde Nederlander (33) wanhoop nabij: ‘Wij hebben géén vijanden’
De Nederlands-Marokkaanse makelaar die in de zomer van 2020 werd ontvoerd in de Spaanse badplaats Marbella, werd niet bedreigd en had ook geen conflicten in het criminele circuit. Dat zegt zijn Spaanse advocaat tegen deze site. Daarmee schetst hij een totaal ander scenario dan de Spaanse politie, die vermoedt dat er sprake is van een afrekening in het criminele circuit. Voor de gouden tip looft de radeloze familie een megabedrag van 100.000 euro uit. -
Airbus en Qatar Airways lossen geschil over A350-jets op
Qatar Airways en Airbus hebben woensdag het einde aangekondigd van hun geschil over afbladderende verf op 29 door Airbus gebouwde passagiersvliegtuigen van het type A350. Qatar Airways wilde een schadevergoeding van ongeveer 2,25 miljard euro en was een rechtszaak begonnen in Groot-Brittannië, die in juni zou worden behandeld. -
Nieuw rapport
Twee derde van de wilde dierenpopulaties is verdwenen: ‘Dubbele noodsituatie’
Het is al langer bekend dat het niet goed gaat met de wilde dieren op aarde, en cijfers uit het Living Planet Report van het Wereld Natuurfonds (WNF) bevestigen het weer. Sinds 1970 zijn populaties wilde dieren gemiddeld met 69 procent afgenomen. ,,We kunnen het tij nog keren, maar daarvoor is het wel alle hens aan dek.” -
Wéér jonge gewapende Nederlanders gepakt in Antwerpen, aanslag op huis verijdeld
De Antwerpse politie heeft donderdagochtend vroeg opnieuw een Nederlandse jongeman opgepakt. De 25-jarige arrestant had mogelijk plannen voor een zoveelste aanval in de drugsoorlog die in de Belgische havenstad woedt, zegt de politie. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.
-
PREMIUM
Bas deelt slaapzakken met ingebouwd matras én tent uit in Oekraïne: ‘Houden je warm tot min 15 graden’
Om de winterkou te lijf te gaan, delen de Nederlandse Sheltersuit Foundation en Cordaid duizenden speciale slaapzakken uit aan oorlogsslachtoffers in Oekraïne. ,,De mensen die er nog wonen, hebben behoefte aan bijna alles.” -
-
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant.