Volledig scherm
© United Photos/Paul Vreeker

'Mijn zoon zit al bijna 12 jaar onterecht in Spaanse cel'

Nu zijn zoon Romano al 11,5 jaar onschuldig in een Spaanse cel zit, raakt het geld om hem bij te staan op. Vader Rob van der Dussen is daarom een crowdfundactie begonnen. ,,Die hap uit zijn leven krijgt hij niet terug, maar ik wil hem wel verlossen van dat etiket 'schuldig'.''

Quote

Mijn zoon is geen lieverdje, maar dit is zo onrecht­vaar­dig, zo verdrietig

Rob van der Dussen
Volledig scherm
© Privéfoto

Een regelrechte hel noemt Rob van der Dussen de situatie waarin zijn 42-jarige zoon zich nu al 11,5 jaar bevindt. Niet alleen is het onverteerbaar dat hij door vormfouten al die tijd ten onrechte voor serieverkrachter wordt aangezien en dat hij die verloren jaren nooit meer in kan halen.

Agressie
,,Maar ook zijn dagelijkse realiteit in die Spaanse gevangenis is verschrikkelijk: medegevangenen beschouwen hem als het laagste van het allerlaagste. Hij wordt nog net niet gezien als pedofiel, maar heeft constant met agressie, bedreigingen en vernederingen te maken,'' aldus Van der Dussen senior.

De nachtmerrie voor Romano - inwoner van Oudkarspel - begint in 2003. Na problemen in Nederland, onder meer diefstal, wil hij met een schone lei beginnen en vertrekt naar Spanje. Al snel gaat het ook daar mis: hij wordt tot 15 jaar cel veroordeeld wegens aanranding, verkrachting en diefstal met geweld. Misdrijven die hij gepleegd zou hebben in nog geen anderhalf uur tijd. Drie vrouwen werden het slachtoffer op de kermis in Fuengirola aan de Costa del Sol.

Twee van hen denken Romano te herkennen, maar weten het niet zeker, de derde twijfelt helemaal. En ondanks een alibi van vrienden en het feit dat Romano vanaf het begin ontkent, belandt hij in de gevangenis. Zijn pro deo-advocaten, die er volgens Rob een puinhoop van hebben gemaakt door tijdens het proces fout op fout te stapelen, krijgen de zaak niet in beweging. Als het vonnis al onherroepelijk is, blijkt uit onderzoek dat dna gevonden bij de slachtoffers afkomstig is van de beruchte Brit Mark Dixie. Deze crimineel zit een straf uit van 34 jaar wegens de moord op een fotomodel, gepleegd in 2006.

Fouten
Rob van der Dussen: ,,Er zijn grove fouten gemaakt tijdens de rechtsgang. Die wil ik samen met de stichting PrisonLaw rechtzetten en daarvoor is veel geld nodig, want zo'n proces kost kapitalen. Ik geef de moed niet op. Elke dag die Romano eerder vrijkomt dan die 15 jaar, is er een. Die hap uit zijn leven kan ik hem niet teruggeven, maar ik wil hem wel verlossen van dat etiket 'schuldig'. Zolang dat op je geplakt is, kan je niet verder, staat alles stil. Blijven mensen en een organisatie als Interpol je wantrouwen. Kun je je niet vrij bewegen."

,,Romano is geen lieverdje. Maar dit is zo onrechtvaardig, zo verdrietig. Wat veel pijn doet: zijn moeder heeft hem nooit meer gezien, omdat zij in 2008 aan kanker overleed. Ik heb hem al 11 jaar niet gezien, omdat ik bang ben dat ik zo'n bezoek door hartproblemen niet overleef. Dat zou einde verhaal betekenen en daar heeft Romano ook niets aan. Nu kan ik hem nog helpen,'' zegt Van der Dussen, die totaal niet te spreken is over de rol van de Nederlandse overheid.

,,Helemaal niets is er voor hem gedaan onder het mom: we willen ons niet bemoeien met de rechtsgang. Maar kom op, als er sprake is van onrecht, wil je toch niet aan die regel blijven vasthouden?''