Illegale mijnwerkers zijn niet alleen regelmatig het slachtoffer van onderling geweld maar ook van ondergrondse gasexplosies, zoals in februari vorig jaar bij Middelburg in de provincie Mpumalanga. Daarbij vielen twaalf doden.
Volledig scherm
Illegale mijnwerkers zijn niet alleen regelmatig het slachtoffer van onderling geweld maar ook van ondergrondse gasexplosies, zoals in februari vorig jaar bij Middelburg in de provincie Mpumalanga. Daarbij vielen twaalf doden. © EPA

Mijnwerkers stenigen collega's in Zuid-Afrika

Negen illegale mijnwerkers uit Lesotho zijn in Zuid-Afrika gestenigd door rivaliserende arbeiders. De lokale politie spreekt over "een barbaarse daad". De lichamen werden gevonden in de straten van Matholeville, aan de westkant van Johannesburg. 

Maar liefst 87 mijnwerkers werden gisteravond opgepakt door de politie. Dit om te kijken of ze betrokken waren bij de moorden en of ze niet werden gezocht voor misdaden. Volgens politiewoordvoerder Noxolo Kweza zal de klopjacht op de daders doorgaan tot ze zijn opgespoord en gearresteerd.

Politiechef Elias Mawela van de provincie Gauteng heeft opgeroepen tot kalmte en vroeg de gemeenschap van Matholeville om samen te werken met de politie, die haar zoekacties in het gebied intensiveerde. 

Waardoor de ruzie ontstond is onduidelijk. In Zuid-Afrika werken duizenden illegale mijnwerkers, die ook wel 'zama-zamas' worden genoemd. Gevechten tussen mijnwerkers onderling komen geregeld voor in Zuid-Afrika.

Het land is een van de meest gewelddadige ter wereld. Zo werden volgens de regering tussen april 2018 en maart 2019 ruim 21.000 mensen vermoord, gemiddeld 58 per dag.

  1. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”