Volledig scherm

Militairen op geheime missie tegen al-Qaeda

Nederlandse militairen nemen zonder toestemming van de Tweede Kamer deel aan een Amerikaanse missie tegen al-Qaeda in Afrika. Terwijl de Kamer worstelt met het sturen van politietrainers naar het Afghaanse Kunduz, trainen tientallen commando's en mariniers in stilte sinds 2008 op vergelijkbare wijze Afrikaanse militairen in de Sahel-landen Mali, Senegal en Tsjaad.

De trainingsmissie is onderdeel van de Amerikaanse oorlog tegen terreur (Operation Enduring Freedom), schrijft het AD. Dat blijkt uit informatie en documenten van het Congres en het ministerie van Defensie in de VS. Aanslagen en ontvoeringen van westerlingen komen in de Sahel-landen geregeld voor.

Verbaasd
De SP en ChristenUnie weten van niets en reageren verbaasd. SP-Kamerlid Harry van Bommel, die het kabinet om opheldering vraagt, noemt de trainingsactiviteiten in de levensgevaarlijke Sahel 'schimmig'. 'Dit is meer dan een gewone oefening. We zitten daar in een oorlogsgebied.' D66 wacht de reactie van het kabinet af.

Het gaat om de Nederlandse deelname aan Flintlock, een grote jaarlijkse operatie van het Amerikaanse militaire commando voor Afrika (AFRICOM).

Volgens Defensie en Buitenlandse Zaken in Nederland is het slechts een oefening en is er geen link met Operation Enduring Freedom. 'Een mandaat van de Kamer is niet nodig. Het betreft een oefening, geen operatie met een VN-resolutie,' laat een woordvoerster van Defensie weten.

  1. Paus Franciscus bekritiseert onverschilligheid en egoïsme
    Goede Vrijdag

    Paus Franciscus bekriti­seert onverschil­lig­heid en egoïsme

    Paus Franciscus heeft op Goede Vrijdag, tijdens de Kruisweg in Rome, ,,de uit politieke overwegingen gesloten harten’’ bekritiseerd. Tijdens de sfeervolle processie in het Colosseum, waarin de lijdensweg van Jezus herdacht wordt, stond het lot van misbruikte vrouwen en de slachtoffers van mensenhandel centraal. Volgens het Vaticaan woonden 15.000 gelovigen de ceremonie bij. In de Sint-Pietersbasiliek was vooraf de liturgische viering van Goede Vrijdag.