De Tienditas-brug, bij de grens tussen Venezuela en Colombia, wordt geblokkeerd.
Volledig scherm
De Tienditas-brug, bij de grens tussen Venezuela en Colombia, wordt geblokkeerd. © AFP

Militairen Venezuela blokkeren grens om hulpgoederen tegen te houden

Venezolaanse militairen hebben met behulp van een olietanker en twee schipcontainers een belangrijke grensovergang tussen Colombia en Venezuela gesloten. Het gaat om een nieuwe autosnelwegbrug aan de zuidoostkant van de Colombiaanse grensstad Cúcuta, circa 385 kilometer van hoofdstad Bogota.

De Las Tienditas-brug is sinds 2016 klaar voor gebruik, maar officieel nog nooit open geweest. Het grensverkeer gaat vooralsnog over de oude brug in de plaats Cúcuta. Activisten wilden echter de nieuwe brug gebruiken om humanitaire hulp naar Venezuela te brengen. Plaatselijke media meldden vanuit Cúcuta dat de autoriteiten er een verzamelplaats voor hulp aan het buurland inrichten. Ze verwachten uit binnen- en buitenland tientallen tonnen hulpgoederen.

Konvooi

Een eerste konvooi met hulpgoederen, gedoneerd door de Verenigde Staten, is vandaag vanuit Bogotá vertrokken richting de grens. Het bereikt deze vanwege het bergachtige landschap pas morgen.

De humanitaire hulp is onderdeel van de campagne van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó om het regime van Nicolás Maduro ten val te brengen. Maduro wil geen humanitaire hulp, maar eist opheffing van sancties. Hij stelt ook dat de hulp slechts een voorbode is van buitenlands militair ingrijpen.

Massale protesten

Guaidó is voorzitter van het in 2017 door Maduro aan de kant gezette parlement. Hij riep zich 23 januari tijdens massale protesten tegen het autoritaire regime uit tot interim-president. Hij heeft als ‘president’ snel steun gekregen van de twee grootste landen van Noord-Amerika, de belangrijkste in Zuid-Amerika en ook van een reeks Europese landen, inclusief Nederland.

In Venezuela heerst honger door jarenlang wanbeleid en corruptie. Het gehate regime overleeft door de betrokkenheid van zijn hoge militairen bij het verhandelen van de bodemschatten, bij gesjoemel met de officiële wisselkoers van het vrijwel waardeloze geld en bij internationale cocaïnesmokkel.

Venezolaanse troepen houden de wacht bij de Tienditas-brug.
Volledig scherm
Venezolaanse troepen houden de wacht bij de Tienditas-brug. © AFP
Volledig scherm
© REUTERS
  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.