Volledig scherm
De Tienditas-brug, bij de grens tussen Venezuela en Colombia, wordt geblokkeerd. © AFP

Militairen Venezuela blokkeren grens om hulpgoederen tegen te houden

Venezolaanse militairen hebben met behulp van een olietanker en twee schipcontainers een belangrijke grensovergang tussen Colombia en Venezuela gesloten. Het gaat om een nieuwe autosnelwegbrug aan de zuidoostkant van de Colombiaanse grensstad Cúcuta, circa 385 kilometer van hoofdstad Bogota.

De Las Tienditas-brug is sinds 2016 klaar voor gebruik, maar officieel nog nooit open geweest. Het grensverkeer gaat vooralsnog over de oude brug in de plaats Cúcuta. Activisten wilden echter de nieuwe brug gebruiken om humanitaire hulp naar Venezuela te brengen. Plaatselijke media meldden vanuit Cúcuta dat de autoriteiten er een verzamelplaats voor hulp aan het buurland inrichten. Ze verwachten uit binnen- en buitenland tientallen tonnen hulpgoederen.

Konvooi

Een eerste konvooi met hulpgoederen, gedoneerd door de Verenigde Staten, is vandaag vanuit Bogotá vertrokken richting de grens. Het bereikt deze vanwege het bergachtige landschap pas morgen.

De humanitaire hulp is onderdeel van de campagne van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó om het regime van Nicolás Maduro ten val te brengen. Maduro wil geen humanitaire hulp, maar eist opheffing van sancties. Hij stelt ook dat de hulp slechts een voorbode is van buitenlands militair ingrijpen.

Massale protesten

Guaidó is voorzitter van het in 2017 door Maduro aan de kant gezette parlement. Hij riep zich 23 januari tijdens massale protesten tegen het autoritaire regime uit tot interim-president. Hij heeft als ‘president’ snel steun gekregen van de twee grootste landen van Noord-Amerika, de belangrijkste in Zuid-Amerika en ook van een reeks Europese landen, inclusief Nederland.

In Venezuela heerst honger door jarenlang wanbeleid en corruptie. Het gehate regime overleeft door de betrokkenheid van zijn hoge militairen bij het verhandelen van de bodemschatten, bij gesjoemel met de officiële wisselkoers van het vrijwel waardeloze geld en bij internationale cocaïnesmokkel.

Volledig scherm
Venezolaanse troepen houden de wacht bij de Tienditas-brug. © AFP
Volledig scherm
© REUTERS
  1. Overwinning voor ouders doodgereden tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

    Overwin­ning voor ouders doodgere­den tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

    Britse agenten gaan in de Verenigde Staten de vrouw van een Amerikaanse diplomaat verhoren die in het Verenigd Koninkrijk betrokken was bij een dodelijk ongeluk. Dat meldt Sky News op basis van een ingewijde. De vrouw geniet diplomatieke onschendbaarheid en verliet na het ongeluk Groot-Brittannië. ,,We rusten niet voordat we gerechtigheid voor Harry hebben”, laat een woordvoerder van de familie vandaag weten.