Volledig scherm
De gegevens in Strava van militairen in het Nederlandse kamp in Gao, Mali. © Strava

Militairen verraden naast locatie ook identiteit met sportapp Strava

UpdateHonderden militairen hebben op missie in het buitenland hun identiteit prijsgegeven door de populaire sportapp Strava te gebruiken. Onder hen ook Nederlandse militairen. De app publiceert ranglijsten die eenvoudig kunnen worden uitgelezen. Daarmee kunnen routes van militairen en hun identiteit worden achterhaald. 

Strava lijkt een onschuldige app. Zo onschuldig dat het Pentagon om overgewicht onder militairen tegen te gaan 2.500 fitbits uitdeelde, horloges die onder meer je locatie vaststellen en hartslag meten. Maar met een interactieve kaart die Strava eind vorig jaar publiceerde (de Global Heatmap), werd het mogelijk militaire bases en bevoorradings-, trainings- en patrouilleroutes te achterhalen. In dunbevolkte gebieden, waar internet en smartphones niet vanzelfsprekend zijn, duidt veel Strava-activiteit op militaire aanwezigheid. Zo zijn al meerdere bases ontdekt.

Door de ontdekte routes vervolgens op te zoeken in de app van Strava, kan je precies zien wie er op die routes het actiefst waren. Vaak zijn de namen op de lijst niet geanonimiseerd. In Gao, Mali, waar Nederlandse militairen zijn, is dan ook een lijstje met oer-Hollandse namen te vinden, blijkt uit onderzoek van deze site. Defensie laat weten op korte termijn met een advies te komen naar onze militairen hoe ze de privacyinstellingen juist in kunnen stellen.

Indirect gevaar

Als namen van militairen bekend worden, levert dat vooral indirect gevaar op. Wie eenmaal namen weet, kan militairen gaan volgen en hun locatie achterhalen, zeker als hun smartphones of smartwear worden gehackt.

Strava wijst in een statement op de eigen verantwoordelijkheid van gebruikers van de app en vraagt mensen de website er nog eens goed op na te lezen, zodat ze de privacyinstellingen goed begrijpen. Veel militairen staan niet stil bij de consequenties als ze hun data met de hele wereld delen. Strava zegt al bepaalde zones te hebben uitgesloten nadat gebruikers hadden aangegeven dat hun gegevens privé moesten blijven.

Kamervragen

Kamerlid Salima Belhaj van D66 wil morgen tijdens het vragenuurtje een reactie vragen van verantwoordelijke minister Ank Bijleveld (Defensie). Belhaj wil weten wat deze berichtgeving betekent voor de veiligheid van onze huidige missies en of andere apps op dezelfde wijze geheime informatie bloot kunnen leggen.