George Soros
Volledig scherm
George Soros © AP

Miljardair George Soros noemt China ‘gevaarlijkste vijand van vrije democratie’

George Soros, de bekende Amerikaans-Hongaarse miljardair en filantroop, heeft in de marge van het World Economic Forum in het Zwitserse Davos hard uitgehaald naar China en president Xi Jinping. 

Soros noemde China ‘de gevaarlijkste vijand van de vrije democratie’. En ook de pogingen van China om de maatschappij te controleren met digitale technologie is volgens Soros ‘een levensgroot gevaar voor de vrijheid in de wereld’.

China maakt al langere tijd gebruik van gezichtsherkenning om zijn inwoners in de gaten te houden, op straat maar ook op sociale media. Hierdoor ontstaat een sociaalkredietsysteem, waarbij burgers gestraft worden als ze te vaak uit de pas lopen. 

Dat systeem is nog niet volledig operationeel, maar Soros waarschuwt dat het duidelijk mag zijn ‘dat het belang van het individu ondergeschikt wordt aan de belangen van de eenpartijstaat’.

,,China is niet het enige totalitaire regime op aarde, maar het is ontegenzeggelijk wel het machtigste, sterkste en meest ontwikkelde land op het gebied van kunstmatige intelligentie. Voor open samenlevingen creëert dit een levensgevaarlijke bedreiging.’’

Hij riep de Verenigde Staten op om ‘hard op te treden’ tegen Chinese technologiegroepen als Huawei en ZTE. Vorig jaar richtte de ongerustheid van Soros zich nog op internetreuzen zoals Facebook, die hij er donderdag van beschuldigde ‘hun ziel te hebben verkocht om hun winst te maximaliseren’.

De Chinese President Xi Jinping
Volledig scherm
De Chinese President Xi Jinping © AFP
  1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
    PREMIUM

    ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

    Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.