Miljardenschandaal: oud-premier Maleisië krijgt 12 jaar cel
De voormalige Maleisische premier Najib Razak is vandaag tot twaalf jaar cel veroordeeld. Hij werd schuldig bevonden aan corruptie in een schandaal van miljarden dollars bij een staatsfonds. Het Hooggerechtshof van Maleisië veroordeelde hem verder tot een boete van omgerekend ruim 42 miljoen euro.
De zaak ging om de plundering van staatsinvesteringsfonds 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Miljarden dollars werden uit het investeringsfonds gestolen en besteed aan van alles, van onroerend goed tot dure kunst. Ook investeringsbank Goldman Sachs raakte verwikkeld in het schandaal. Bij de zaken waar hij vandaag straf voor kreeg, was bij elkaar omgerekend zo’n 9 miljoen euro gemoeid die gestolen was van een dochterorganisatie van het fonds.
Woede onder de bevolking van Maleisië over de diefstal en corruptie speelde een grote rol bij het verlies van Razaks lang regerende coalitie tijdens de verkiezingen in 2018. Na zijn nederlaag werd hij gearresteerd en geconfronteerd met tientallen beschuldigingen.
Test voor de rechtsstaat
Het vonnis was een test voor de rechtsstaat van Maleisië. Het komt ongeveer vijf maanden nadat Razaks partij weer aan de macht kwam als onderdeel van een coalitie. Gevreesd werd dat deze ontwikkeling de uitkomst van de rechtszaak zou kunnen beïnvloeden.
De advocaten van de oud-premier, die corruptie ontkent, kondigden aan zo snel mogelijk tegen het vonnis in beroep te zullen gaan. Ze vroegen om uitstel van de uitvoering van het vonnis omdat de 67-jarige nog in enkele andere zaken verwikkeld is. Zo wordt hij op 3 augustus weer in de rechtbank verwacht om daar te worden gehoord over de diefstal van omgerekend een kleine 700 miljoen euro uit het fonds 1MDB. Dit is de grootste zaak tegen de voormalige eerste minister.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koning Charles bracht muzikaal eerbetoon aan Tina Turner
-
109
Europese gasprijs daalt naar laagste niveau in 2 jaar: ‘Het lijkt erop dat we Poetin te snel af zijn’
De Europese gasprijs is donderdag gezakt naar het laagste niveau in bijna twee jaar. Sinds het begin van dit jaar is de prijs van aardgas op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam al hard gedaald, geholpen door het milde weer, de toegenomen import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en gasvoorraden die beter gevuld zijn dan verwacht. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
DeSantis heeft zich aangemeld als rivaal van Trump voor presidentsverkiezingen
Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, heeft zich aangemeld als kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar. Hij doet mee aan de race bij de Republikeinen om hun kandidaat te worden en geldt als belangrijkste rivaal van ex-president Donald Trump. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
-
PREMIUM94
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
-
-
Ook Franse boerderijen moeten krimpen
Fransen kijken met argusogen naar de stikstofcrisis in Nederland, nu de Franse Algemene Rekenkamer heeft geschreven dat ook in Frankrijk het aantal koeien flink moet worden teruggedrongen. De dieren zijn verantwoordelijk voor een enorme uitstoot van methaan, een van de broeikasgassen. -
Liège in plaats van Luik? No way! Nieuwe verkeersborden bij Antwerpen moeten weg
Bij Antwerpen is een peperdure nieuwe weg geopend, maar alle aandacht gaat naar vier verkeersborden: daar staat Liège op in plaats van Luik. En dat kan volgens de Vlaamse regering absoluut niet.