Volledig scherm
De federale politie voert grenscontroles uit op de E314 aan de grensovergang tussen Maasmechelen en Nederland om mensensmokkel en illegale migratie tegen te gaan. © anp

Minder mensensmokkelaars achter tralies

Ondanks de felle strijd tegen mensensmokkel daalt nog steeds het aantal mensensmokkelaars dat de cel in moet. Ook kwamen er in 2015 minder zaken voor de rechter dan in 2014.

,,Het is opmerkelijk dat 2 jaar verhoogde inzet van de overheid nog niet meer veroordelingen oplevert," stelt Conny Rijken, hoogleraar mensenhandel.

Uit cijfers die deze krant heeft opgevraagd bij de Raad voor de Rechtspraak, blijkt dat vorig jaar 57 mensensmokkelaars een celstraf kregen opgelegd. Dat is het laagste aantal in 10 jaar. In 2014 werden zestig mensen veroordeeld, in 2013 76. In 2005 waren het er nog meer dan tweehonderd.

Er werd ook minder vaak een langere celstraf opgelegd: in 2015 kregen vier mensen een straf van langer dan 1 jaar, in 2014 waren dat er nog zeven. Wel daalde het aantal vrijspraken: van 25 naar negentien. In totaal kwamen er in 2015 negentig zaken waarin mensensmokkel een rol speelde voor de rechter. In 2014 waren dat er nog 116.

Bestrijding
De cijfers zijn opmerkelijk, omdat justitie al 2 jaar flink inzet op de bestrijding van mensensmokkelaars, die de afgelopen jaren duizenden vluchtelingen naar Nederland hebben gebracht. Staatssecretaris Dijkhoff noemde het afgelopen vrijdag 'een prioriteit van het kabinet'. Ook stelde hij dat de extra grenscontroles die sinds september worden uitgevoerd, vruchten afwerpen. Er zijn volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie sinds september  zeker dertig extra verdachten van mensensmokkel aangehouden. 

De eventuele rechtszaken die daaruit voortvloeien, zijn nog niet afgehandeld en vallen dus nog niet onder de cijfers van 2015.

De daling van het aantal zaken en veroordelingen blijft echter opmerkelijk, vindt Conny Rijken, hoogleraar mensenhandel en globalisering aan de universiteit van Tilburg. ,,Nadat in april 2014 opeens veel Eritreeërs naar Nederland kwamen, heeft de overheid meer aandacht voor mensensmokkel gekregen. De inzet van politie en marechaussee is verhoogd en er is geïnvesteerd in een speciaal mensensmokkelteam. Dit lijkt zich nog niet te vertalen in veroordelingen."

Lees meer in de krant van maandag of via Blendle.