Mini-migratietop: niks opgelost, leiders ruziënd verder
De ingelaste mini-migratietop van zestien Europese landen vandaag in Brussel heeft helemaal niets opgelost. In tegendeel, leiders en lidstaten vechten elkaar steeds openlijker bijna letterlijk de tent uit. Dat is meteen de slechtst denkbare uitgangspositie voor hun volgende formele top eind deze week, waarvan de slaagkansen nu nog dichter bij nul zijn komen te liggen.
Delen per e-mail
Niemand minder dan de kersverse Italiaanse premier Giuseppe Conte gooide vanmiddag bergen olie op het vuur, door direct aan te koersen op een knallende ruzie met Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije. Hij wil financiële sancties tegen deze vier wegens hun pertinente weigering migranten uit het onder de voet gelopen Italië op te nemen.
De Franse president Macron steunt Conte, maar ligt op zijn beurt hopeloos overhoop met diens extreemrechtse rechterhand en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. De reden: het Frans/Spaanse plan om opvangcentra in Italië op te richten en zo te voorkomen dat migranten verder Europa in reizen.
,,Als het arrogante Frankrijk denkt Italië te transformeren tot vluchtelingenkamp van heel Europa, misschien in ruil voor een paar euro fooi, dan vergist het zich grotelijks”, aldus Legaleider Salvini. ,,Macron maakt van zijn land een kandidaat om publieke vijand nummer één van Italië te worden”, aldus ook M5S-leider Luigi di Maio. Macron sloeg stevig terug: ,,Wij hebben van niemand lessen te krijgen. Frankrijk heeft vorig jaar het tweede grootste aantal vluchtelingen opgevangen.”
Wij hebben van niemand lessen te krijgen. Frankrijk heeft vorig jaar het tweede grootste aantal vluchtelingen opgevangen
Merkel blijft proberen
Merkel was vanavond de eerste die naar buiten kwam, maar ook haar probleem – het ultimatum van haar minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer, die per 1 juli elders geregistreerde asielzoekers bij de Duitse grens wil stoppen en terugsturen – is niet opgelost. Merkel blijft de komende dagen proberen, in bilaterale contacten, via de telefoon en op de christendemocratische partijbijeenkomst donderdag, alsnog de medewerking van die ‘ontvangstlanden’ te krijgen.
Ze sprak van ‘een zeer goede bijeenkomst’, waarop de aanwezige lidstaten het eens waren dat illegale migratie moet worden beperkt, de buitengrenzen beter moeten worden beschermd en ‘iedereen voor iedereen verantwoordelijk is’. Twee open deuren dus en een conclusie die ze enkel kan trekken omdat de Oost-Europeanen niet mee aan tafel zaten: zij willen juist geen verantwoordelijkheid voor ‘andermans’ migranten.
De nieuwe Spaanse premier Pedro Sánchez was eerlijker. ,,We delen veel ideeën en reflecties, maar er zijn geen gezamenlijke conclusies.” De Maltees Joseph Muscat sprak van ‘enige voortgang’, Macron van ‘een nuttige bijeenkomst’. ,,Positief was dat we ons niet op één aspect hebben gericht, en pushbacks (het zonder meer terugsturen van asielzoekers) en andere juridisch niet verantwoorde oplossingen van tafel zijn.” Macron zei ook de voorgenomen intensievere samenwerking met herkomst- en transitlanden toe te juichen.
Ook de Belg Charles Michel en Luxemburger Xavier Bettel spraken van 'precieze akkoorden met landen buiten Europa' en 'hotspots buiten Europa waaraan nu ook de VN willen meewerken'. Bedien gaven daarmee aan dat Europa steeds sterker overweegt een deel van zijn asielbeleid simpelweg uit te besteden. Ook nauwere samenwerking met Libië kwam vanmiddag opnieuw aan de orde, tot grote woede van mensenrechtenorganisaties volgens wie Europa zich nu al medeschuldig maakt aan mishandeling en verkrachting van migranten in Libische gedetineerdenkampen.
Bij Rutte valt dan het Frans/Spaanse plan om opvangkampen in Italië in te richten weer slecht. Dat neemt immers de aandrang niet weg om toch weer met een gammel bootje de Middellandse Zee op te gaan.
Rechts wrijft in handen
Rechts Europa wrijft zich in de handen: het staat sterker dan ooit om een echt Europees asielbeleid om zeep te helpen voor het er is. Italië stuurt nu al migrantenschepen weg, Fort Europa is geen discussie meer en aankomend EU-voorzitter Oostenrijk en Denemarken houden nog hun plan achter de hand om in Europa maar buiten de EU kampen voor afgewezen asielzoekers in te richten, in afwachting van hun uitzetting. Kers op de taart: de verplichte quotagewijze spreiding van asielzoekers uit aankomstlanden als Griekenland, Italië en Malta is verder weg dan ooit.
Weinig veelbelovend voor de top later deze week: de fricties tussen Commissievoorzitter Juncker en Raadsvoorzitter Tusk. Juncker fietste met zijn minitop dwars door de agenda van Tusk, die donderdag en vrijdag de ‘echte’ EU-top voorzit. Tusk bleef weg op de minitop, en datzelfde deden – uit protest - de leiders van Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije. Later deze week komen zij wel: Tusk, die eind vorig jaar de verplichte spreiding al als een gepasseerd station afdeed, staat veel dichter bij hen dan Juncker, die nog wel vasthoudt aan solidariteit.
Merkel en Macron, ondanks hun mooie woorden over een geslaagde bijeenkomst, lijken al te capituleren. Ze willen ‘Europese oplossingen’ (Merkel) ‘met respect voor Europese waarden als mensenrechten en rechten van het individu’ (Macron), maar beiden zinspelen ook al op Europese besluiten van desnoods minder dan 28 lidstaten. De volgende top eind deze week wordt er één met een hoofdletter.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Elite in Zuid-Amerika dringt schaamteloos voor bij coronavaccinatie
Zelfs in de coronacrisis maakt de elite van Latijns-Amerika driftig gebruik van de ellenbogen. Waar het maar kan dringt zij voor bij de vaccinatie die bijna nergens vlekkeloos verloopt. -
Kind komt om het leven door brand in Grieks vluchtelingenkamp
Een brand in een vluchtelingenkamp ten noorden van de Griekse hoofdstad Athene heeft dinsdag een kind het leven gekost. Het kind werd na de brand gevonden en ademde niet meer toen reddingswerkers op de plek van de brand arriveerden, aldus de brandweer. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Israël: Griekse tanker niet betrokken bij milieuramp
De Griekse olietanker Minerva Helen heeft niets te maken met de milieuramp in Israël. Dat concluderen de Israëlische autoriteiten na een inspectie van het schip, dat in een haven bij Athene lag. Israël is naarstig op zoek naar de dader van de ‘ecologische ramp’ maar tot dusver zonder resultaat.
-
PREMIUM
Franse verkiezingsstrijd lijkt al begonnen: Macron aast op rechtse kiezer
De Franse president Macron is middenin de coronacrisis al aan het uitstippelen hoe hij de volgende verkiezingen in 2022 kan winnen. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUM
‘Zorgwekkende scheiding in de samenleving’ door Israëlisch vaccinatiepaspoort
Met zijn snelle vaccinatiecampagne is Israël een proeftuin voor heel de wereld. Ook de invoering van een ‘groen paspoort’, dat gevaccineerde burgers privileges geeft, wordt met grote aandacht gevolgd.