Minister van Justitie VS: geen bewijs van kiezersfraude bij verkiezingen
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft geen bewijs gevonden van wijdverbreide verkiezingsfraude die de uitslag van de presidentsverkiezingen zou veranderen. De bevindingen, gemeld door justitieminister Barr, staan in schril contrast met de aanhoudende kritiek van president Trump. Die spreekt over gigantisch kiezersbedrog omdat er onder meer met briefstemmen zou zijn gerommeld.
Delen per e-mail
De opmerkingen van Barr vallen samen met het nieuws dat Donald Trump een nieuwe poging doet om zijn verlies bij de presidentsverkiezingen terug te draaien. Trump neemt juridische stappen tegen de autoriteiten van de staat Wisconsin. Deze staat had een dag eerder bevestigd dat Trumps rivaal Joe Biden daar de meerderheid van de stemmen had behaald. Daardoor is Bidens landelijke overwinning nog steviger geworden.
In een interview met The Associated Press meldt minister Barr dat Amerikaanse advocaten en FBI-agenten hard hebben gewerkt aan het opvolgen van specifieke klachten en informatie die ze hebben ontvangen, maar ze hebben geen bewijs gevonden dat de uitkomst van de verkiezingen zou kunnen veranderen.
Kritiek op Barr van eigen medewerkers
Barr, een van Trumps vurigste medestanders, beweerde in aanloop naar de verkiezingen zelf meermaals dat er mogelijk gesjoemeld zou kunnen worden met stemmen per brief. Veel Amerikanen stuurden hun stembrieven immers in met de post om, in het licht van de coronacrisis, grote menigtes aan het stemlokaal te kunnen vermijden.
Vorige maand gaf Barr openbare aanklagers in het hele land de toestemming om ‘substantiële beschuldigingen’ van eventuele onregelmatigheden met betrekking tot de verkiezingen te onderzoeken. Daarmee liet hij hen toe het reguliere beleid van het ministerie van Justitie te omzeilen, dat normaal gezien dergelijke acties verbiedt tot de verkiezingsuitkomst is goedgekeurd. Meerdere hooggeplaatste medewerkers van het departement stapten nadien op uit protest tegen de richtlijn.
Laatste poging
Volgens diverse Amerikaanse media doet Trump nog een laatste wanhopige poging om een staat terug te winnen. In Wisconsin verloor Trump met ongeveer 20.700 stemmen verschil. De Republikeinse president spande een rechtszaak aan tegen de gouverneur, die een partijgenoot is van Democraat Biden.
Trump heeft vrijwel geen vooruitgang geboekt met rechtszaken in andere staten die van doorslaggevend belang waren voor de verkiezingszege van Biden. De tijd dringt, benadrukken Amerikaanse media. Volgens de wet liggen de resultaten van elke staat vast als ze niet voor 8 december succesvol zijn aangevochten.
Meer stemmen
De winnaar van de presidentsverkiezingen wordt definitief aangewezen door een college van kiesmannen, dat op 14 december bijeenkomt. Trump weigert zijn nederlaag te erkennen en toe te geven dat hij niet is herkozen, maar dat zijn rivaal Biden heeft gewonnen.
De president wijst erop dat hij meer stemmen vergaarde dan vier jaar geleden. Dat is inderdaad het geval, maar Biden kreeg zo’n 6 miljoen stemmen meer dan Trump: met 80 miljoen een record in de Amerikaanse geschiedenis.
Advocaten Trump
Rudy Giuliani en Jenna Ellis, Trumps advocaten die met verscheidene rechtszaken de uitkomst van de verkiezingen nog proberen te beïnvloeden, reageren in een persmededeling dat het onderzoek van het ministerie van Justitie onvoldoende is. ,,Wij zullen desalniettemin onze jacht op de waarheid voortzetten”, stelt het duo.
Bekijk onze video's over de Amerikaanse verkiezingen in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
PREMIUM
Hoe de gifslang minder dodelijk wordt: pil en antigif kunnen duizenden levens redden
Een goedkope pil die de beet van een gifslang onschadelijk maakt. Daar dromen mensen in gebieden met de meest dodelijke gifslangen van. Scheikundige Jeroen Kool werkt eraan. -
Update / Video Rechter zet Navalny langer vast, Kremlincriticus roept zijn volgers op te demonstreren
Een rechter in Chimki bij Moskou heeft vandaag bepaald dat Aleksej Navalny voorlopig 30 dagen blijft vastzitten. Later deze maand wordt een zitting gewijd aan de vraag of hij alsnog 3,5 jaar de gevangenis in moet. De Kremlincriticus riep zijn volgers daarna in een videoboodschap op de straten op te gaan en te protesteren.
-
Rechtse Twitter-variant Parler met Russische hulp weer online
Sociaal medium Parler, een Twitter-variant die populair is onder Amerikaans extreemrechts, is met behulp van een Russisch technologiebedrijf weer online. Parler was ruim een week lang niet bereikbaar, omdat webhost Amazon en andere partners hun medewerking met het platform hadden gestaakt. -
‘Heks’ verbrand in 1590, nu excuses van stadsbestuur
Het Belgische stadje Lier gaat woensdag zijn excuses aan bieden voor een heksenverbranding in 1590. Op de Grote Markt werd toen Cathelyne Van Den Bulcke ter dood gebracht vanwege omgang met de duivel. ,,Dit is een belangrijk signaal”, aldus de verantwoordelijke wethouder. -
Amerikaanse wapenlobby NRA vraagt faillissement aan
De Amerikaanse National Rifle Association (NRA) heeft vrijdag faillissement aangevraagd. De wapenlobbyclub zegt te willen herstructureren om aan schuldeisers te ontkomen. In de Amerikaanse staat New York, waar de NRA op dit moment gevestigd is, loopt een rechtszaak tegen de groep.