Volledig scherm
De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper. © REUTERS

Minister VS heeft geen bewijs voor geplande aanslag op ambassades, zoals Trump beweert

Na de gerichte aanslag op de Iraanse generaal Qassem Soleimani, die gedood werd bij een Amerikaanse drone-aanval in Bagdad, is er groeiende twijfel over de door de Amerikaanse president Trump genoemde reden voor de operatie. 

Trump verklaarde vrijdag dat Soleimani plannen had om aanvallen uit te voeren op vier Amerikaanse ambassades. In een gesprek met televisiezender CBS werd de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper zondag gevraagd naar een bewijs voor die plannen, waarop Esper toegaf dat hij daarvoor geen aanwijzingen had gezien.

Tegen Fox News zei Trump vrijdagavond dat de ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad ‘waarschijnlijk’ het doelwit zou worden van een aanval. Vervolgens voegde hij er aan toe dat er nog vier ambassades het doelwit zouden zijn. Verdere details gaf de president niet.

Zware kritiek Democraten

Trump zei vlak na de gerichte aanslag op Soleimani op 3 januari al dat er sprake was geweest van een onmiddellijke dreiging voor de Amerikanen en dat de drone-aanval dus een gelegitimeerde antiterreuroperatie was. De Amerikaanse Democraten trekken dat in twijfel en uiten zware kritiek op het feit dat het Congres vooraf niet werd geconsulteerd.

Esper benadrukte dat Trump nooit heeft gesproken over specifieke bewijzen voor een aanslag op de vier Amerikaanse ambassades, maar het louter had over een mogelijkheid. De defensieminister zei dat hij dat gevoel deelt. ,,Mijn verwachting was dat ze het op onze ambassades gemunt hadden’’, aldus Esper.

Ook Trumps nationale veiligheidsadviseur Robert O'Brien antwoordde zondag ontwijkend toen ABC hem vroeg waarom de betrokken ambassades niet gealarmeerd en geëvacueerd werden als er sprake was van een dreiging. ,,We kunnen niet elke keer weglopen wanneer iemand ons bedreigt’’, antwoordde hij daarop laconiek.