Minister Yesilgöz bezoekt Irak om IS-terroristen voor het gerecht te krijgen
Nederland heeft Irak om steun gevraagd voor het vervolgen van terroristen van Islamitische Staat (IS) en het bieden van hulp aan slachtoffers. ,,Het is van groot belang dat Irak en Nederland samen optrekken in het vervolgen van IS-terroristen en het bieden van hulp aan slachtoffers”, stelt minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) tijdens een bezoek aan Irak.
In 2014 werden door IS duizenden Jezidi-mannen vermoord en vrouwen verkracht en verkocht als slaaf. De Tweede Kamer erkende dit vorig jaar formeel als een genocide. Het vergaren van bewijs voor berechting blijkt echter lastig. Dat moet volgens Nederland plaatsvinden op de plek waar de misdaden zijn begaan en de slachtoffers zijn gemaakt.
Vorige week bepaalde een Rotterdamse rechtbank opnieuw dat Nederland twaalf vrouwen en hun kinderen uit Syrië moet terughalen. Ook in februari werden vrouwen en kinderen opgehaald uit Syrië na een rechtsuitspraak. Het kabinet zet echter nog steeds in op berechting in de regio. ,,Dat betekent dat we niet zonder meer uitreizigers ophalen uit IS-gebied. Het kabinet wil koste wat het kost straffeloosheid voorkomen”, zegt de minister.
,,Mensen die willens en wetens ons land hebben verlaten om zich aan te sluiten bij een strijd die gericht is op het vernietigen van alles waar wij voor staan. Zich hebben aangesloten bij een terroristische organisatie. Die mogen hun straf niet ontlopen. Nederland trekt daarom samen op met Irak en andere landen in de vervolging van IS-terroristen, om straffeloosheid te voorkomen”, aldus Yesilgöz.
Nog steeds in angst
Hewan Omer, directeur in Irak van de Free Yezidi Foundation, een IS-overlevende, benadrukte dat de Jezidi-gemeenschap (een religieuze en etnische Koerdische minderheidsgroepering die met name in het noorden van Irak leven) gerechtigheid wil.
,,We bedanken Nederland voor hun steun, en dat mensen nog steeds naar ons luisteren.” Acht jaar na de genocide leven Jezidi-slachtoffers nog steeds in angst, ook in Nederland. ,,Daarom willen we dat er tastbare acties worden ondernomen. Het is belangrijk dat de internationale gemeenschap helpt om IS-strijders te vervolgen.”
Yesilgöz benadrukte dat Nederland ook gerechtigheid wil voor Jezidi’s. ,,Ik wil dat de daders voor de rechter komen. De voorkeur is om het hier in de regio te doen, en als het niet anders kan bij ons in Nederland. Het mag niet zo zijn dat de mensen die zich bij een terroristische organisatie hebben aangesloten en de meest vreselijke daden tegen de Jezidi-gemeenschap hebben gepleegd, straffeloos blijven.”
Yesilgöz sprak in Bagdad met het onderzoeksteam van de Verenigde Naties (Unitad). ,,Unitad is al jaren bezig met het verzamelen van bewijs van de gruwelijke daden van IS. Daarbij kan je denken aan genocide, oorlogsmisdaden en gruwelijkheden zoals de verkrachting van Jezidi-meisjes en -vrouwen. Het is van belang dat de bewijsvergaring tegen Nederlandse uitreizigers zich niet alleen richt op deelname aan terroristische organisaties en terroristische misdrijven, maar ook op het plegen van misdaden tegen de menselijkheid.”
Nederland heeft ook een bedrag van 150.000 euro toegezegd om te investeren in Unitad, zodat Nederland meer bewijsmateriaal kan verzamelen tegen IS-verdachten in Nederland.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
PREMIUM
Waarom Vladimir Poetin beter slaapt dan aan het begin van de oorlog
De Oekraïense militairen die nog in Severodonetsk zitten, moeten zich terugtrekken. De gouverneur van de regio Loehansk zei vrijdagochtend dat het geen nut had voor de laatste verdedigers om in de stad te blijven, die bijna volledig in Russische handen is. -
met video
Pride-optocht verhinderd in Istanboel, tientallen demonstranten opgepakt
Tientallen lhbti-demonstranten zijn zondag opgepakt in Istanboel. De demonstranten probeerden mee te lopen in een vooraf door de Turkse autoriteiten verboden Pride-optocht. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10.
-
Met video
Doden en honderden gewonden na lek giftig gas in haven Jordanië
Zeker twaalf doden en ruim 260 gewonden, melden Jordaanse autoriteiten over een ramp in de Zuid-Jordaanse havenstad Aqaba, waar giftig chloorgas kon ontsnappen. Op sociale media waren beelden te zien van een gelige damp boven het water. Een container met het dodelijke spul zou tijdens het laden op een boot in het water zijn gevallen. -
Turks vrachtschip met graan dat als eerste Marioepol verliet via Rusland onderweg naar Turkije
Het Turkse vrachtschip dat na onderhandelingen tussen Ankara en Moskou is uitgevaren uit de Oekraïense haven Marioepol, is inmiddels na een tussenstop in de Russische havenstad Novorossiejsk onderweg naar Turkije. Het schip zou geladen zijn met graan toen het Oekraïne verliet. -
PREMIUMmet video
De laatste brug naar het gevallen Severodonetsk: moeten we blijven of gaan?
De brug bij Lysytsjansk is het laatste object dat deze stad nog scheidt van Severodonetsk. De Russen rukken op. De inwoners zijn vertwijfeld. Bijna alle huizen staan er uitgebrand bij.