Volledig scherm
Pieter Bas H. verscheen in Egypte op televisie. © YouTube

Ministerie heeft contact met in Caïro opgepakte Nederlander die ‘spioneerde’ met drone

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft concrete informatie over de verblijfplaats van de 43-jarige Pieter Bas H. die op 25 september in de Egyptische hoofdstad Caïro door de plaatselijke autoriteiten werd opgepakt omdat hij met een drone verboden beelden zou hebben gemaakt van de omgeving. Nu het ministerie, dat bevestigt dat de Nederlander daadwerkelijk is gearresteerd, weet in welke gevangenis  H. zit, kan worden begonnen met het verlenen van bijstand. 

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de detentie van H. ‘de volle aandacht'. Het ministerie zocht zelf contact met de Egyptische autoriteiten naar aanleiding van informatie die familie van de Nederlander had gegeven. Onder welke omstandigheden hij vastzit, is niet openbaar gemaakt.

De Egyptische politie verdenkt de Nederlander van spionage en het heimelijk filmen van protesten die momenteel plaatsvinden tegen de huidige regering. In de nieuwsuitzending kwam eind september niet alleen H. vol in beeld maar ook zijn paspoort en persoonlijke bezittingen zoals bankbiljetten die in beslag zijn genomen.

De familie van de Nederlander gaat uit van een groot misverstand. In een verklaring zei de familie dat de man geen enkele politiek intentie had. In het statement, verspreid door hun advocaat, stelde de familie dat H. een wereldreis maakte en op een motor door Afrika reisde. Hij had een drone bij zich om een beeldverslag van zijn trip te maken.

Volgens H., zo vertelde hij in het nieuwsbulletin op de zender MBC Masr, stuurde hij op de ochtend van zijn aanhouding zijn drone de lucht in boven het dakterras van zijn hotel in Caïro. ,,Hiermee maakte ik foto’s van het hotel. Dat werd gezien door een medewerker. Hij zei dat dat een groot probleem voor mij is.” Vervolgens ging de Nederlander terug naar zijn hotelkamer. ,,Korte tijd later kwam de politie en moest ik mee naar het bureau.”

Volgens de Egyptische staatszender, die H. een mogelijke spion noemt, was de Nederlander waarschijnlijk van plan de beelden van de protesten buiten het land te tonen. Of dat daadwerkelijk zo is, is onbekend. Egyptische media melden dat de Amsterdammer het ‘doelbewust registreren’ van de protesten inmiddels zou hebben toegegeven. Onbekend is of H. dat uit eigen beweging heeft gezegd of tot die verklaring is gedwongen.

Strenge regels

Het lijkt er, afgaande op de korte verklaring die H. op de televisie gaf, op dat hij als toerist filmde en niet bekend was met de strenge regels voor vliegen met drones boven de stad. Mocht hij worden veroordeeld, dan riskeert hij een gevangenisstraf van maximaal twee jaar. Voor spionage gelden langere straffen. Het gebruik van drones - kleine onbemande vliegtuigjes of helikoptertjes - en verrekijkers is sinds december 2017 ten strengste verboden in Egypte. Maar dat wordt wat gebrekkig naar buiten toe gecommuniceerd, waardoor toeristen de fout in kunnen gaan. 

Behalve de Nederlander werden 25 september ook twee Turken en drie Jordaniërs in Caïro opgepakt. Ook hun identiteitsbewijzen werden door de staatszender aan het publiek getoond. In Egypte zijn de laatste weken meer dan 1100 mensen aangehouden vanwege protesten tegen president Abdel Fatah al-Sisi.  Betogingen zijn zeldzaam in het Noord-Afrikaanse land sinds de machtsgreep van generaal al-Sisi in 2013.

De protesten draaien om beschuldigingen van corruptie door het regiem van Al-Sisi. De politie weet de betogers meestal snel uiteen te drijven en heeft tientallen personen gearresteerd maar het blijft onrustig in het land, melden Arabische nieuwszenders. In de Egyptische hoofdstad Caïro deden de protesten zich voor op en rond het Tahrirplein, het epicentrum van de gigantische protesten in 2011 die de toenmalige heerser Hosni Mubarak uiteindelijk ten val brachten. Al-Sisi heeft in 2014 strenge antidemonstratiewetten ingevoerd.