Volledig scherm
Het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Bezuidenhout. © Archieffoto AD

Ministerie huisvest dit jaar 'minimaal' 350 vluchtelingen

De grootste statushouderslocatie van Den Haag, het oude ministerie van Sociale Zaken, kan nog dit jaar open. Er ligt een 'acceptabel bod' voor de kantoorkolos. De nieuwe eigenaar moet de eerste 5 jaar aan minstens 350 vluchtelingen woonruimte bieden.

Quote

We moeten kunnen varen op de genoemde aantallen

Frans de Graaf, VVD

Potentiële concurrenten van de eerste bieder hebben tot 18 mei om een hoger bod te doen. Komt dat er niet, dan kan de eerste gegadigde aan de slag met het ombouwen van het oude ministerie van Sociale Zaken aan de Anna van Hannoverstraat in Bezuidenhout. ,,Aan het einde van het jaar zouden de eerste vluchtelingen dan kunnen komen,'' zegt een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf.

Hoeveelheid vluchtelingen
De koper van het pand moet daar minstens 5 jaar lang aan 'minimaal' 350 vluchtelingen met een verblijfspapiertje woonruimte bieden, zo is de voorwaarde voor verkoop. Dat klopt niet helemaal met de perceptie van het wijkberaad Bezuidenhout, dat erop hamert dat er altijd gesproken is over 'maximaal' 350 vluchtelingen.

Ook VVD-fractievertegenwoordiger Frans de Graaf wil van wethouder Joris Wijsmuller (HSP) de garantie dat er niet meer dan 350 statushouders naar het oude ministerie komen. ,,Als het er mogelijk meer worden, willen we er opnieuw over spreken. We moeten kunnen varen op de genoemde aantallen bij de huisvestingslocaties.''

Intensieve begeleiding
Behalve een dak boven het hoofd biedt de gemeente de nieuwkomers ook intensieve begeleiding. Statushouders krijgen hulp bij het leren van de Nederlandse taal en het regelen van basiszaken. Zo integreren de nieuwe Hagenaars sneller, is de gedachte.