Volledig scherm
Resten van het verongelukte Russische toestel. © EPA

Ministerie raadt reizen naar badplaats Sharm al-Sheikh af

UpdateHet ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies voor Egypte woensdagavond aangepast. Vliegreizen van waar dan ook naar Sharm al-Sheikh worden tot nader order afgeraden. Nederlanders die al ter plaatse zijn, wordt geadviseerd contact op te nemen met hun reisorganisatie. Volgens het ministerie staan momenteel 408 Nederlanders geregistreerd in Sharm al-Sheikh.

Nederlandse luchtvaartmaatschappijen vliegen tot zondag niet van en naar de Egyptische badplaats. Ook wordt niet gevlogen boven het noorden van de Sinaï. Nederlandse luchtvaartmaatschappijen en de overheid wachten op de uitkomsten van een Brits onderzoek naar de veiligheidssituatie van het vliegveld van Sharm al-Sheikh en maken dan een nieuwe afweging. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdagavond bekendgemaakt. De eerste Nederlandse vlucht naar Sharm al-Sheikh staat gepland voor zondag.

Het besluit volgde na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), inlichtingendienst (AIVD), luchtvaartmaatschappijen en met het ministerie van Buitenlandse Zaken over de vliegtuigcrash van zaterdag in Egypte. Ook was er contact met de Britse autoriteiten.

'Vernietigd door bom'
De Britse regering acht het mogelijk dat een explosie de oorzaak van het neerstorten van het Russische toestel is geweest. ,,Nu er meer informatie bekend wordt, zijn we steeds meer bezorgd dat het vliegtuig mogelijk is vernietigd door een bom'', verklaarde het kantoor van premier Cameron deze avond.

Amerikaanse inlichtingendiensten suggereren, op basis van de laatste beschikbare informatie, dat een bomaanslag door IS of een daaraan gelieerde beweging het meest voor de hand ligt. Een official benadrukt dat er nog geen formele conclusie getrokken is. ,,Er is een sterk vermoeden dat er een explosief is geplaatst in de bagage of het toestel zelf'', zegt deze tegen nieuwszender CNN. 

Vluchten vertraagd
Vanwege de Britse bezorgdheid over een mogelijke aanslag op het Russische vliegtuig zijn alle vluchten vanuit de Egyptische vakantieplaats Sharm al-Sheikh vertraagd. ,,Uit voorzorg zijn alle vertrekkende vluchten vertraagd'', aldus een woordvoerder van Cameron tegen omroep BBC. Veiligheidsexperts controleren de veiligheid van de vluchten. Ook Ierland volgde woensdagavond het Britse voorbeeld.

Een van de twee zwarte dozen van de Airbus A321 die zaterdag in Egypte neerstortte, blijkt beschadigd. De cockpit voice recorder, die de gesprekken in de cockpit opneemt, bevat niet meer alle gegevens, heeft het Egyptische ministerie van Luchtvaart woensdag meegedeeld.

Volgens het departement is er veel werk nodig om de gegevens van het apparaat veilig te stellen. De zogenoemde flight data recorder, die de vluchtgegevens elektronisch vastlegt, is wel in goede staat uit de wrakstukken van het toestel gehaald.

Islamitische Staat
Terreurbeweging Islamitische Staat herhaalde woensdag dat zij verantwoordelijk is voor het neerstorten van het vliegtuig. Algemeen wordt aangenomen dat dat niet het geval is. Bij de crash kwamen alle 224 inzittenden van het toestel van de Russische vliegmaatschappij Metrojet om het leven.