Vrouwen wachten bij een kamp, nabij de haven van Calais. Ze blijven proberen om het Verenigd Koninkrijk te bereiken
Volledig scherm
Vrouwen wachten bij een kamp, nabij de haven van Calais. Ze blijven proberen om het Verenigd Koninkrijk te bereiken © getty

Ministers: Calais is niet alleen ons probleem

Niet alleen Frankrijk en Groot-Brittannië, maar ook andere Europese landen moeten iets doen om de vluchtelingencrisis in Calais aan te pakken. Dat schrijven de Franse en Britse ministers van Binnenlandse Zaken zondag in een opiniestuk in de Britse krant The Sunday Telegraph. Bernard Cazeneuve en zijn Britse collega Theresa May vinden dat de situatie een ,,globaal migratieprobleem" is.

Volledig scherm
© getty
Politie heeft het zwaar met het in toom houden van demonstranten
Volledig scherm
Politie heeft het zwaar met het in toom houden van demonstranten © AFP

De Kanaaltunnel in Calais wordt overspoeld door duizenden vluchtelingen uit voornamelijk Afrika die de oversteek naar Groot-Brittannië willen maken. Het verkeer door de tunnel komt daardoor steeds vaker stil te liggen. Beide landen hebben al gezegd aanvullende maatregelen te nemen zoals extra hekken en de inzet van politiehonden.

Cazeneuve en May roepen nu de hulp in van andere EU-landen. Die moeten volgens de ministers ook hun verantwoordelijkheid nemen. ,,Deze situatie kan niet worden gezien als een probleem van alleen onze landen", schrijven ze. ,,Het is een prioriteit op Europees en internationaal niveau. Veel migranten zijn hier terechtgekomen via Italië, Griekenland of andere landen."

Volgens de ministers is de uiteindelijke oplossing migranten duidelijk te maken dat ze hun heil niet moeten zoeken in Europese landen. Afrikaanse landen moeten volgens hen geholpen worden op het gebied van economische en sociale ontwikkeling, zodat inwoners daar willen blijven en illegale migratie wordt tegengehouden. ,,Velen zien Europa en vooral Groot-Brittannië als een plek die financiële voorspoed biedt. Dit is niet zo - onze straten zijn niet geplaveid met goud."

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.