Minitsunami treft Mallorca: Duitse vader verdrinkt, zoontjes gered

VIDEOEen zogenoemde meteotsunami heeft op Mallorca het leven gekost aan een Duitse toerist. De man (53) verdronk door de plotseling opkomende vloedgolven, die ontstaan door snelle luchtdrukverandering. Zijn zoontjes van acht - een tweeling - konden worden gered. De plotselinge vloedgolven veroorzaakten veel schade. Ook op buureiland Menorca.

Volledig scherm
© Twitter

Het drama vond gisteren plaats omstreeks 15.30 uur bij Sa Cova Blanca in Cala Egos aan de zuidoostkant van het eiland. De Duitser en zijn gezin bevonden zich volgens plaatselijke media in een rotsachtig gebied achter vakantiewoningen aan zee met trappen naar het water. Een van de vloedgolven sleepte de vader en zijn zoontjes mee. De moeder wist een van de kinderen vrij snel weer uit het water te vissen maar haar echtgenoot en hun andere zoontje dreven weg. 

Kajak

De vrouw sloeg alarm en kreeg hulp van omwonenden. Ze gingen de zee op in een kano en wisten het andere zoontje uit het water te vissen. Het redden van de vader bleek lastiger vanwege de deining. Uiteindelijk slaagden ze erin om ook hem in de kano te hijsen. De man bleek bewusteloos te zijn en stopte niet veel later met ademen. Zijn redders begonnen hem te reanimeren en gingen daar net zo lang mee door tot de hulpdiensten arriveerden.

Ambulancemedewerkers namen het reanimeren over maar het mocht niet baten. De vrouw van het slachtoffer raakte zo overmand door emoties dat psychologische bijstand noodzakelijk was. Autopsie moet uitwijzen of haar echtgenoot al bewusteloos raakte door de val van de trap toen de golven hem grepen of doordat hij in het water tegen de rotsen werd gesmakt.  

Rissagas

Ook Menorca werd gisteren getroffen door 'rissagas'. Deze meteotsunami's komen geregeld voor in het Middellandse Zeegebied. Ze hangen samen met plotselinge variaties in de luchtdruk. Het natuurfenomeen treedt volgens het KNMI op als de luchtdrukvariaties zich voordoen boven relatief ondiep water en recht op een haven of baai afkoersen. Bovendien moeten er opslingerreacties en trillingen ontstaan die elkaar versterken waardoor de golven kunnen groeien. 

Nederland

In ons land worden meteotsunami's 'seiches' genoemd (dialectisch Zwitsers-Frans voor golven in het Meer van Genève). De vloedgolven komen voor in de havens van IJmuiden en Rotterdam. In laatstgenoemde haven zijn er gemiddeld acht keer per jaar seiches van meer dan 25 cm hoog, vooral tussen augustus en maart. De golven hebben een duur van 10 minuten tot zo'n 2 uur en een golflengte van enkele tientallen kilometers.

Vorig jaar werden er ook langs de kusten van Zuidwest-Nederland opvallend hoge golven gemeld. In 2012 veroorzaakte een overtrekkend koufront een meteotsunami met een waterstandsverhoging van een meter. In 1984 werd ook een seiche geregistreerd in het IJsselmeer. 

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.