Volledig scherm
De stad Tacloban op een still van een video. © reuters

Minstens 100 doden door tyfoon Haiyan

UpdateHet wordt beetje bij beetje duidelijk wat de tyfoon Haiyan heeft aangericht in de Filipijnen. De autoriteiten gaan nu uit van minimaal 100 doden. De stad Tacloban lijkt zeer zwaar getroffen. In de stad van een kwart miljoen inwoners zouden slechts nog 'enkele huizen' overeind staan. Verslaggevers melden dat er lijken in de straten liggen.

Volledig scherm
Filipijnse families die opvang hebben gevonden in Cebu. © epa
Volledig scherm
Filipijnse families die opvang hebben gevonden in Cebu. © epa
Volledig scherm
Een satellietfoto van de tyfoon Haiyan © ap
Volledig scherm
Haiyan is mogelijk de grootste storm die ooit over land heeft geraasd. © afp

De materiële schade in het hele land is enorm, maar een overzicht is nog niet te geven. Veel gebieden zijn nog afgesloten van de rest van de wereld. Op veel plekken is er geen elektriciteit of telefoon.

De zware storm heeft het land inmiddels verlaten en is onderweg naar richting Vietnam en omgeving. Meteorologen verwachten dat de zware storm, boven zee weer aan kracht zal toenemen.

Pas vanaf zaterdagochtend konden de hulpdiensten in de Filipijnen in actie komen. Eerst hinderde de storm te veel, daarna trad de duisternis in.

De verwachting is dat duizenden huizen tegen de grond zijn gegaan. Op diverse plekken zijn al overstromingen ontstaan.

720 duizend mensen geëvacueerd
Haiyan is een van de krachtigste stormen in de geschiedenis van de archipel. Meer dan 720 duizend bewoners van de archipel zijn geëvacueerd.

De tyfoon haalde windsnelheden van minstens 235 kilometer per uur. In sommige gebieden werden zelfs windstoten van 275 kilometer per uur gemeten. In de centrale delen van de archipel is de elektriciteit uitgevallen en ligt het openbare leven compleet plat.

'Bidden, bidden en nog eens bidden'
Volgens de gouverneur van het eiland Leyte, Roger Mercado, zijn door aardverschuivingen wegen geblokkeerd. Bomen zijn omgewaaid en de harde wind heeft de daken van woningen gerukt. 'Als je met zo'n situatie te maken krijgt is er maar een ding dat je kunt doen: bidden, bidden en nog eens bidden', aldus Mercado. Hij zei van de burgemeesters op het eiland nog geen meldingen van grote schade te hebben gehad. 'Ik hoop dat dat betekent dat ze gespaard zijn gebleven en niet andersom. Mijn grootste vrees is dat er veel doden zijn gevallen en grote schade is aangericht.'

De tyfoon heeft de eilanden Leyte en Samar getroffen en vervolgde daarna zijn weg langs diverse populaire vakantieplaatsen. Ook Cebu, met 2,5 miljoen inwoners de tweede stad van het land, kreeg met de storm te maken.

De autoriteiten hebben het vliegverkeer en de scheepvaart stilgelegd. Het vliegveld van Tacloban blijft nog zeker het hele weekeinde dicht.

Volledig scherm
Bewoners van de Filipijnen zoeken een veilig heenkomen in een schoolgebouw. © epa